Exministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: MSp

Opozice kritizuje Pelikána: Ministerstvo se podle Blažka stalo spravedlivým jen pro hnutí ANO

Ministerstvo spravedlnosti nesplnilo pod vedením Roberta Pelikána (ANO) priority, které si vláda sama stanovila v programovém prohlášení. V reakci na dnešní Pelikánovo zhodnocení svých dvou let ve funkci to uvedli bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a člen ústavněprávního výboru Sněmovny Martin Plíšek (TOP 09).

„Nepředložil nové procesní předpisy, tedy občanský soudní řád a trestní řád, které měly urychlit a zmodernizovat soudní řízeni tak, aby se lidé a firmy domohly svých práv co nejdříve,“ napsal o Pelikánovi poslanec Plíšek. Vyčetl mu také to, že nový zákon o znalcích a novelu insolvenčního zákona k oddlužení poslal do Sněmovny se zpožděním až v závěru volebního období. „Ministr za celou dobu ve funkci předkládal jen malé, často nepotřebné dílčí změny zákonů místo toho, aby koncepčně řešil priority, které tak zůstanou nenaplněny,“ míní.

O bilanční tiskové konferenci ministra Pelikána čtěte zde.

Pelikána ostře zkritizoval jeden z jeho předchůdců ve funkci Blažek. Také podle něj ministr za dva roky neprosadil žádné potřebné změny, pouze „vyšší ochranu dlužníků a státních zástupců“.

Právní expert TOP 09 Martin Plíšek Foto: TOP 09
Právní expert TOP 09 Martin Plíšek Foto: TOP 09

„Aktivita ministra Pelikána se nezdravě stranicky zpolitizovala. Kdo nic nedluží, a není tak součástí početné voličské skupiny dlužníků, nebo není státním zástupcem zneužívajícím moc ve prospěch hnutí ANO, ten se zastání či pozornosti pana ministra nedočká,“ tvrdí. Ministerstvo se tak podle něj stalo „spravedlivým“ jen pro hnutí ANO a jeho potencionální voliče.

Blažkovi, který vedl sněmovní komisi k reorganizaci policie, vadí, že se Pelikán nechce řídit usnesením zákonodárců k provedení personálních změn na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci. „V poslední době dal navíc pan Pelikán opakovaně najevo svou neúctu až pohrdání k poslancům a Sněmovně. V systému parlamentní republiky je to obzvlášť u ministra spravedlnosti vážné a nebezpečné profesní selhání,“ napsal.

Pelikán dnes ke svým úspěchům přiřadil snížení nákladů na vymáhání méně vysokých dluhů, zvýšení zaměstnanosti vězňů nebo zjednodušení zápisů společností do obchodního rejstříku. Mezi prioritami pro období do podzimních voleb zmínil zavedení elektronických náramků a prosazení novely insolvenčního zákona a exekučního řádu ve Sněmovně.

(čtk)