Tomáš Novosad a Daniela Zemanová Foto: Eva Paseková

Soudcovská unie o jmenování akademiků do taláru: Na NSS fungují pravidla, Nejvyšší soud je nemá

Soudcovská unie se dnes ústy prezidentky Daniely Zemanové a člena vedení Tomáše Novosada ohradila proti záměru předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala jmenovat jako soudce Nejvyššího soudu akademiky. „Pevně doufáme, že předseda Nejvyššího soudu nyní narychlo žádné kanidáty jmenovat nebude,“ řekla České justici Zemanová.

Podle Soudcovské unie není sporu o tom, že zákon o soudech a soudcích jmenování osob bez soudní praxe coby soudců Nejvyššího soudu připouští. „Je špatné, že zákon nestanoví žádná pravidla, která by měla být dodržena,“ dodala Daniela Zemanová s tím, že nejsou stanovena zákonná, ani jiná pravidla ani okruh osob, které tyto kritéria mohou vůbec splňovat.

Podle SU je také zásadním problémem, že v ČR ke jmenování soudcem stačí souhlas tří osob, z toho dvě jsou součástí moci výkonné (předseda soudu, ministr, prezident pozn. red.). „To je nedostatečné a neporovnatelné se zeměmí Evropy,“ řekla Zemanová. To podle ní ukázala i analýza NS ke jmenování právě soudců – akademiků.

Podle Tomáše Novosada je tak systémově možné ohrozit nezávislost justice, kdy je v sázce i její odbornost. „Nejde o negativní prohlášení, Soudcovská unie si nemyslí, že nemá na NS přijít osoba zvnějšku. Justice se nemá zapouzdřovat,“ snažila se rozbouřenou atmosféru mírnit Daniela Zemanová. Že téma budí emoce, ukázala i anketa České justice.

Podle Novosada by jmenování osob nez soudní praxe do funkce soudců mělo být absolutní výjimkou. V kuloárech se mluví například o možném jmenování Petra Lavického, Filipa Melzera, Milana Hulmáka nebo Petra Tégla. K těmto konkrétním jménům se zástupci SU nechtěli vyjádřit.

Klíčovým problémem pak podle SU je dlouhodobě absence pravidel pro výběr soudců a kariérního řádu.

Praxe jmenování soudců-akademiků už delší dobu funguje na Nejvyšším správním soudu. „Je nutno odlišit působení NSS a NS. Judikatura NSS se vztahuje k činnosti správních orgánů, soudci správních soudů tvoří plus mínus 4 procenta justice. U nás jsou správní soudy součástí obecné justice, jinde tomu ale tak není,“ reagovala na dotaz České justice Daniela Zemanová a doplnila, že NSS je ještě mladý soud, na kterém byla intenzivnější náhlá potřeba jeho doplňování. Podle prezidentky navíc existuje memorandum předsedy NSS Josefa Baxy, které určuje podmínky nástupu na NSS bez soudní praxe a kandidáty schvaluje nejen soudcovská rada, ale i plénum NSS. „Přesto je forma pravidel nedostatečné a není to zákon,“ dodala prezidentka SU.

Soudcovská unie se také závěrem ohradila proti tomu, aby poslanci schválili zavedení elektronického generátoru přidělování věcí a také proti tomu, aby politici neodůvodněně a populisticky napadali rozhodnutí soudů v rámci předvolební kampaně. Vlnu nevole v justičních kuloárech například vyvolalo nedávné prohlášení prezidenta Miloše Zemana k rozhodování soudce Vrchního soudu Pavla Zelenky.

Eva Paseková