Problém podle Babiše je, že evropští politici trvají na přijímání a přerozdělování přistěhovalců z Asie a Afriky do zemí EU. Premiér Andrej Babiš Foto: Facebook

Zemanovi bude kvůli neodvolání Babiše hrozit kompetenční žaloba

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce podle šéfa senátorů ČSSD Petra Víchy podat kompetenční žalobu na prezidenta Miloše Zemana, pokud hlava státu neodvolá šéfa ANO Andreje Babiše z vlády ani po svém návratu z Číny. Žádný konkrétní termín pro podání žaloby nezmínil, řekl dnes Vícha. Kompetenční žaloba by podle něj byla vhodnějším řešení než ústavní žaloba na prezidenta, kterou chystají někteří senátoři.

Kompetenční žaloba k Ústavnímu soudu „se nám zdá samozřejmě lepší, protože by to mělo vést k k tomu, že bude (Babiš) odvolán,“ uvedl Vícha. „My už bychom řešili tou (ústavní) žalobou vlastně jenom jakýsi trest, a to asi není teď v tuto chvíli prvořadým cílem,“ podotkl. Obě žaloby podle něj přicházejí v úvahu až v případě, že Zeman nebude konat. „My pořád věříme, že prezident by měl přijít k rozumu a dodržovat ústavu,“ dodal.

Možnost kompetenční žaloby Sobotka zmínil už před čtyřmi lety v souvislosti se Zemanovým váháním nad jmenováním některých ministrů. Soud by měl podle kompetenční žaloby rozhodnout, jestli prezident musí premiérovým návrhům vyhovět, pokud pro to nejsou zákonné překážky.

Žalobou pro hrubé porušení ústavy pohrozila Zemanovi v pátek skupina 27 senátorů. Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL na dotaz v úterý uvedla, že tato skupina se již rozrostla na 34 členů horní komory. Dnes v poledne ještě neměla Horská informace o tom, zda se jejich počet dál rozšířil. Do skupiny patří zástupci všech senátorských frakcí vyjma ANO a klubu kolem předsedy Strany práv občanů Jany Veleby.

K přijetí návrhu žaloby na prezidenta je třeba souhlas třípětinové většiny senátorů přítomných na dané schůzi, což je 49 v případě účasti všech 81 členů horní komory. Podání žaloby by pak musely schválit ještě nejméně tři pětiny všech poslanců, tedy minimálně 120 členů dolní komory.

Vícha nechtěl předjímat postoj ČSSD k ústavní žalobě. „Každý senátor se pak musí podle dané situace rozhodnout,“ uvedl. ČSSD má s 25 senátory nejsilnější klub. Návrh žaloby by mohly podat pouze senátorské kluby lidovců a Starostů, které stojí za pátečním prohlášením a disponují dohromady 27 hlasy. Přidat by se k nim mohli minimálně někteří senátoři za ODS, jichž je celkem deset, či za Stranu zelených.

(čtk)