Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: MSp

Pelikán: Police nemohla mít v tuto chvíli rozumný důvod žádat sněmovnu o zbavení imunity Babiše s Faltýnkem

Za žádostí o vydání k trestnímu stíhání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (ANO) stojí čísi snaha ovlivnit volby do Poslanecké sněmovny. V poměrně otevřeném rozhovoru pro Respekt to řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Po jeho uskutečnění šéfredaktora Erika Taberyho žádal, aby jej neotiskoval, protože v něm vyslovuje osobní názory. Respekt se rozhodl ministrově žádosti nevyhovět. Policie s Pelikánovými výroky nesouhlasí.

V rozhovoru se Pelikán velmi ostře vymezil proti polici, jejíž jednání popisuje jako účelové. To už ostatně jednou udělal v anketě Lidových novin. Úvodem sice říká, že se ke kauze nechce vyjadřovat, poté ale neodolá: „…každý, kdo alespoň zdálky viděl, jak se vyšetřují takovéhle věci, tak mu musí být zcela zřejmé, že jediným možným důvodem pro žádost o vydání, podanou několik týdnů před volbami, může být ovlivnění těchto voleb. V tom má Andrej Babiš nepochybně pravdu.“ Vzápětí ministr spravedlnosti dodává, že mu jistí lidé dva roky vyprávějí, že k takovému kroku policie před volbami dojde. O koho jde, ale říci nechce, protože nemá důkazy. Svůj komentář pak prý opírá i o svou desetiletou praxi advokáta.

Podle šéfa resortu spravedlnosti policisté i fakticky dělají zbytečnou práci, protože nová sněmovna bude muset o vydání obou poslanců k trestnímu stíhání hlasovat znova. Pokud Babiš s Faltýnkem uspějí ve volbách, získají novou imunitu. „Někdo, kdo založí nějaký politický subjekt, má výraznou šanci se stát premiérem této země. To nejsou volby, které jsou tady každý týden. Tak to neříkejte. To je prostě podobné, jako kdybyste říkal, že když FBI v Americe před prezidentskými volbami oznámila, že znovu prošetřuje e-maily Hillary Clinton, tak to je normální, protože když na něco přijde, tak to má prošetřit,“ vyzdvihl ministr výjimečnost říjnových voleb.

Police podle něj nemohla mít žádný rozumný důvod pro to, aby v tuto chvíli žádala sněmovnu o zbavení imunity. „Já nepotřebuju žádná další fakta, krom toho, že policie to udělala po roce a půl vyšetřování před volbami,“ dodal Pelikán.

Policejní prezidium Pelikánovy výroky odmítá. „Trestní řízení, včetně přípravné fáze, je poměrně složitý proces a nelze se domnívat, že je možné jej plánovat podle termínu voleb. K tomu každé trestní řízení je dozorováno státním zastupitelstvím, které jak víte, spadá právě pod resort ministra spravedlnosti,“ reagoval pro Českou justici mluvčí Jozef Bocán. Unie státních zástupců se k vystupování Pelikána v celé kauze dosud nevyjádřila a na dotaz České justice neodpověděla. Už dříve ale zástupci Unie na Facebooku uvedli že si přejí, aby policie za dozoru státního zástupce dostala prostor kauzu vyšetřit. „Kdyby měly orgány činné v trestním řízení brát ohled na volební cyklus, nemohly by politika obvinit nikdy,“ napsala USZ.


„Nesouhlasil jsem s uveřejněním tohoto rozhovoru a ohrazuji se proti němu. Ne snad proto, že by v něm zaznělo něco, co si nemyslím. Jsem ale přesvědčen, že v roli ministra spravedlnosti mám vykazovat mimořádnou zdrženlivost, pokud jde o komentování případů řešených naším justičním systémem. Z tohoto důvodu jsem také řadě médií odmítl rozhovor, jehož tématem by byla žádost Poslanecké sněmovně o vydání pánů Babiše a Faltýnka trestnímu stíhání. S rozhovorem pro časopis Respekt jsem souhlasil s tím, že půjde o obecný rozhovor, přičemž jsem upozorňoval, že toto téma komentovat nechci. Bohužel rozhovor se potom vyvinul zcela jinak – tak, že v něm vyslovuji svoje osobní názory, za nimiž si sice stojím, jsem ale zároveň přesvědčen, že bych je ve své současné roli veřejně prohlašovat neměl. Protože mi redakce Respektu následně upřela právo zaručené § 11 autorského zákona (tedy právo rozhodnout o tom, zda rozhovor bude, či nebude uveřejněn), nezbývá mi než doplnit k rozhovoru tuto doušku a omluvit se váženým čtenářům, že jej musí číst.“

Robert Pelikán pro Respekt


Po uskutečnění rozhovoru ministr odmítl podle vyjádření Respektu jeho uveřejnění a poskytl jako argument svůj právní názor, že rozhovor je jeho autorským dílem a že redakce porušila zákon, když mu nevyšla vstříc. Proč nechtěl, aby rozhovor spatřil světlo světa? „Vyslovuji v něm svoje osobní názory, za nimiž si sice stojím, jsem ale zároveň přesvědčen, že bych je ve své současné roli veřejně prohlašovat neměl,“ uvedl ministr na vysvětlenou.

V rozhovoru také řekl, že i po volbách by rád prosadil nový zákon o státním zastupitelství. Schvalování současného návrhu přitom skončilo fiaskem a návrh do dnešního dne zůstal zaparkovaný ve sněmovně před prvním čtením. Podle Pelikána se tak stalo vinou poslanců, kteří nechtěli posílit roli státního zastupitelství. „To víte, mnozí významní poslanci mají ve své blízkosti nebo ve svých stranách lidi, kteří byli tak či onak terčem činnosti probuzených vrchních státních zastupitelství a nemají zvláštní chuť posilovat tento trend,“ uvedl ministr v kontroverzním rozhovoru.

(epa)