Babiš s manželkou dorazili do Lán na oběd se Zemanem Foto: Facebook

V Česku je podle premiéra Babiše možné objednat si trestní stíhání

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes hlasoval pro své vydání k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Před poslanci ale opět zdůraznil, že jde podle jeho názoru o „vylhanou politickou kauzu“. Babiš odhaduje, že jeho hnutí ANO přišlo v říjnových sněmovních volbách kvůli kauze o deset procent preferencí. Nyní má případ ovlivnit vznik nové vlády, řekl ministerský předseda. Podle něho je v Česku možné objednat si něčí trestní stíhání. Politici jeho výroky ostře zkritizovali.

Policie bude moci pokračovat v trestním stíhání premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka v případu padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. Sněmovna oba poslance vydala ke stíhání zhruba po 4,5hodinové debatě.

Pro Babišovo a Faltýnkovo vydání hlasovalo shodně 111 ze 180 přítomných poslanců. Proti bylo v obou případech 69 poslanců, výhradně z klubu ANO. Babiš podpořil své vydání, jak předem ohlásil. Stejně se zachoval Faltýnek při hlasování o sobě.

„Je to objednávka mafie, která tady kradla miliardy,“ prohlásil Babiš při sněmovním projednávání opakované policejní žádosti o své vydání k stíhání, jež se týká také prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka. Zisk padesátimilionové evropské dotace pro farmu Čapí hnízdo neprovázela podle Babiše žádná korupce ani podvod. „Žijeme v zemi, kde si můžete objednat stíhání a dostat pravděpodobně někoho do vězení,“ řekl. Hnutí ANO přitom již čtyři roky vládne na ministerstvu spravedlnosti, které má na starosti státní zastupitelství i justici.

Babišovo tvrzení vyvolalo debatu. Bývalý ministr spravedlnosti za ODS Pavel Blažek uvedl, že jeho projev vypadal, jako by byl Babiš v politice nový. I Blažek připomněl, že ANO má vládní odpovědnost už čtyři roky. Předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek se Babiše tázal na to, co udělal, aby se nic takového, co říká, nedělo.

„‏Podle premiéra Babiše lze v naší zemi objednat stíhání na zakázku. V normální vládě by se ministr spravedlnosti proti takovým slovům ohradil, nebo šel podat demisi,“ uvedla ODS na twitteru. „Přece nemůže premiér vážně říct, že žijeme v zemi, kde si můžete objednat stíhání. Zvlášť když už čtyři roky nese vládní odpovědnost,“ napsal na twitteru místopředseda ODS Martin Kupka.

U řečnického pultu Sněmovny se na Pelikána kvůli Babišovu výroku obrátil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Pokud má předseda hnutí ANO pravdu, já si to nemyslím, tak politickou odpovědnost za tento stav nesete už čtyři roky vy. A neudělal jste nic. Tak mi tady řekněte, co pro to uděláte, aby pan předseda Babiš za rok nemusel přijít a říkat: po roce od svého zásadního projevu v lednu 2018 musím konstatovat, že i nadále v České republice lze objednat trestní stíhání,“ řekl. Pelikán na jeho výzvu nereagoval.

Pelikán by měl opustit funkci

„‏Pokud platí názor premiéra, že v ČR lze objednat trestní stíhání, pak by měl ministr spravedlnosti Pelikán okamžitě opustit svůj post,“ napsal na twitteru úřadující předseda ČSSD a bývalý Pelikánův vládní kolega Milan Chovanec.

Předseda klubu ČSSD Jan Chvojka řekl u řečnického pultu, že se cítí být Babišovým výrokem šokován. „Já věřím, že to snad bylo řečeno v nějakém rozrušení, protože to prostě není možné,“ řekl. Pokud něco takového řekne předseda vlády, je to podle něj pro společnost ničivé. Zároveň se obrátil s výzvou na ministra spravedlnosti Pelikána, aby zveřejnil statistiku žádostí občanů o odškodnění za nezákoná trestní stíhání, jejich úspěšnost a také to, zda může potvrdit, že ministerstvo vyřizování nestíhá vyřídit v zákonné lhůtě. Poté jej požádal o odpověď, zda o výrocích svého předsedy a premiéra o účelovosti trestního stíhání bude jednat s nejvyšším státním zástupcem.

„‏Andrej Babiš ve svém dnešním projevu řekl, že každý ví, že se u nás dá na objednávku zajistit trestní stíhání. Pokud premiér nevěří nezávislosti soudů a policie poté, co byl čtyři roky ve vládě a hnutí ANO mělo resort spravedlnosti, tak by měl asi ministra Pelikána odvolat,“ reagovala místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Než se nechá duo Faltýnek a Babiš vydat, musíme být svědky sprostoty a konstatování, že v naší zemi je možné si objednat trestní stíhání. Proč s tím tedy ministr za ANO nic nedělal?“ napsal na twitteru místopředseda Starostů Vít Rakušan.

Policie vedle Babiše a Faltýnka obvinila v případu dalších devět lidí. Patří k nim Babišova manželka Monika Babišová a jeho dvě dospělé děti z prvního manželství. Babiš uvedl, že si je jistý tím, že nikdo z obviněných trestný čin nespáchal. Policie si podle něho neopatřila důkazy ve prospěch obviněných a nemá žádné důkazy v jejich neprospěch. Stíhání své manželky Babiš označil za „absolutně absurdní sprosťárnu“.

Babiš se také ohradil proti zprávě Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), která je nově součástí vyšetřovacího spisu. Opřel se do svého bývalého náměstka z doby, kdy byl ministrem financí, Lukáše Wagenknechta a do lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského.

„Můj projev nemá za cíl změnit váš názor. Dobře vím, že budeme hlasovat politicky,“ řekl poslancům Babiš. Pokud by podle něho vzali v potaz všechny argumenty a využili zdravý rozum, určitě by pro vydání nehlasovali.

Poslanec ČSSD Ondřej Veselý (ČSSD) upozornil na to, že pokud by Babiš nebyl vydán, byl by stále podezřelý. „Věřím, že je i vaším zájmem, aby vaše jméno bylo očištěno,“ podotkl.

Předseda mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič (KSČM) a zpravodajka Kateřina Valachová (ČSSD) v úvodu zrekapitulovali dosavadní sněmovní projednávání policejní žádosti. Valachová řekla, že vyšetřovatel i státní zástupce ve výboru uvedli, že na ně nikdo politický tlak nevytvářel.

Na základě dosavadních postojů poslaneckých klubů i výsledku hlasování ve výboru by se pro Babišovo a Faltýnkovo vydání k stíhání měl ve Sněmovně najít dostatečný počet hlasů. Hlasování proti avizovala pouze frakce hnutí ANO.

(čtk, epa)