Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík je nyní v dvouměsíční výpovědní lhůtě Foto: Twitter

Na ministerstvu dopravy jsou ministři „vedoucími zaměstnanci“

Na Ministerstvu dopravy České republiky považují ministra za „vedoucího zaměstnance“ a ministři jsou zde v zaměstnaneckém poměru. „Pan Vladimír Kremlík je momentálně na překážkách. Byla mu zaslána výpověď, která běží od 1. února (je dvouměsíční). Postupuje se dle zákoníku práce,“ sdělil České justici mluvčí resortu František Jemelka.

Ministrem dopravy se Vladimír Kremlík stal 30. dubna minulého roku, kdy jej do funkce jmenoval prezident republiky Miloš Zeman. Ten jej také na návrh premiéra Andreje Babiše z funkce ministra odvolal 20. ledna tohoto roku. Vyjdeme-li z výkladu ministerstva dopravy, zaměstnanec ministr Kremlík tak už překročil zkušební dobu.

Pro mnohé právníky je postup ministerstva dopravy nepochopitelný. Například profesor Jan Kysela, který působí na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, vyjádřil nad takovým pojetím překvapení. „Ministr je ústavní činitel. A jistě by nikoho nenapadlo, že ústavní činitelé, jako třeba poslanci, senátoři či prezident republiky jsou v pracovněprávním poměru,“ sdělil Kysela České justici s tím, že neměl zatím možnost se s argumentací ministerstva blíže seznámit.

Ministerstvo si však trvá na svém a svůj postup obhajuje zákoníkem práce. „V souladu s § 33 zákoníku práce platí, že jmenováním na vedoucí pracovní místo se zakládá pracovní poměr mj. i u vedoucího organizační složky státu. Ustanovení § 11 téhož zákona dále stanoví, že za vedoucího zaměstnance se též považuje vedoucí organizační složky státu. Vedoucím organizační složky státu je bezpochyby i ministr, kterého zákoník práce ze své působnosti nevylučuje,“ uvedl na dotazy České justice mluvčí Jemelka.

Na dotaz, kdo, kdy a jak s panem Kremlíkem uzavíral pracovní smlouvu, s jakou náplní práce či pracovní dobou a kdo mu dával výpověď, mluvčí Jemelka pouze uvedl, že „v případě, že pracovněprávní vztah vzniká jmenováním, pracovněprávní smlouva se neuzavírá, titulem ke vzniku takového vztahu je samotné jmenování. Výše uvedené platí pro jmenování kteréhokoliv vedoucího zaměstnance (srov. § 33 zákoníku práce)“.

Podle vyjádření ministerstva však Kremlík není první ministr-zaměstnanec, který dostal od ministerstva výpověď. Stejně prý ministerstvo postupovalo i v minulosti, ovšem ostatní ministři přistoupili na dohodu o pracovním poměru.

Petr Dimun