Nejvyšší soud se ohrazuje proti spekulacím o manipulaci

Nejvyšší soud se ohradil proti spekulacím o nestandardním průběhu přípravy jednání o stížnosti pro porušení zákona ve prospěch Pavla Tykače. Pochyby s odkazem na nejmenované zdroje v justici dnes zveřejnily Lidové noviny.

Tykačův případ měl Nejvyšší soud projednávat tento týden, ministryně spravedlnosti Helena Válková ale krok své předchůdkyně Marie Benešová stáhla.

Lidové noviny píší: „Na naplánovaném projednávání u soudu jsou navíc dle zdrojů LN obeznámených s děním v justici pozoruhodné hned tři věci. Nejvyšší soud nařídil veřejné projednávání, v nichž se zpravidla očekává rozhodnutí soudu, které vyhovuje stěžovateli. Za další byl termín soudu nařízen na 5. února, což je vzhledem k jiným případům nestandardně rychlý termín pro projednání. A o stížnosti měl rozhodovat Petr Šabata, který udělal v roce 2009 tečku za kauzou lidoveckého expředsedy Jiřího Čunka a loni pomohl na svobodu stíhaným exposlancům ODS Ivanu Fuksovi, Marku Šnajdrovi a Petru Tluchořovi.“

Podle mluvčího Petra Knötiga LN Nejvyšší soud nepožádaly o vyjádření: „Jde o nepodloženou spekulaci a podrobnosti se nikdo z LN neobtěžoval ověřovat. K uvedenému lze sdělit pouze to, že veřejné jednání bylo zavčas nařízeno a všechny strany o něm byly s dostatečným předstihem informovány. Stížnost pro porušení zákona byla doručena 3. 1. 2014 a nařízeno veřejné zasedání bylo po víc jak měsíci. Nejde o žádné urychlené nařízení, podobné termíny v trestním řízení u Nejvyššího soudu  nejsou žádnou extra výjimkou. Ve věci jedná tříčlenný senát pod vedením JUDr. Šabaty, kterému byla věc přidělena v souladu s rozvrhem práce pro 2014, který není zcela totožný s rozvrhy práce v předchozích letech. Navíc přidělování věcí soudcům k rozhodnutí  se řídí podle toho, jak jsou věci doručeny a zapsány podacím oddělením. Rozvrh práce na příslušný rok  je veřejně přístupný dokument a to jak na stránkách Nejvyššího soudu, tak i na elektronické úřední desce MSp,“ reagoval Knötig.

-red-