Martin Červíček se rozhodl trvat na rozhodnutí o svém rozkladu. Foto: Mediafax

Nic není nemožné. Policii povede dočasný prezident

Velké představení kolem policejních prezidentů pokračuje. Místo dvou bude mít Česká republika hned tři. Vedení policie v čele s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) totiž vymyslelo šalamounské řešení. Aby se nemuselo čekat na výsledek rozkladového řízení, zřídí se nově post statutárního prvního náměstka policejního prezidenta, který bude mít dočasně pravomoci svého nadřízeného.

Nově zřízený post statutárního náměstka bude zřízen k 28. únoru. Do budoucna by se tak mělo předejít problémům, kdy úřadující policejní prezident například vážně onemocní či z nějakých jiných důvodů nebude moci vykonávat svou funkci.

Dosavadní policejní prezident Petr Lessy ve funkci skončí na konci února. Pak s největší pravděpodobností odejde na Slovensko jako policejní přidělenec. Nahradí tak jednoho ze svých předchůdců, Jiřího Koláře. „Vysoký policejní důstojník by měl umět odejít ve správný čas. Ten nastal. Došlo k mému úplnému očištění i k obnově právního stavu. Tedy že jsem se znovu stal policejním prezidentem. A to je pro mě, řekněme, to největší zadostiučinění. Protože nejen vůči mně, ale vůči celé policii se do budoucna řeklo, že ten systém, který byl někdy používán pro odstranění nepohodlných, zejména vedoucích policistů, jako v případě pana Bambase, pana Kremla, už v budoucnosti nebude fungovat,“ prohlásil Lessy.

Policejní ředitel číslo dvě, Martin Červíček, nyní náměstek šéfa policie pro službu kriminální policie a vyšetřování, končí ve své funkci rovněž. Trvá ale na dokončení právního rozkladu svého odvolání, aby se ukázalo, jestli ministr vnitra může zasahovat například do personálních kompetencí šéfa policie. „Nemůže nikdy nastat situace, že jakýkoliv ministr vnitra může odvolat jakéhokoliv policejního prezidenta, pokud nebude mít zákonný důvod,“ prohlásil Červíček. „I kdyby dopadl rozklad v můj prospěch, nemám ambici zůstat. Nebudu kandidovat ani v dalším období usilovat o post policejního prezidenta,“ dodal. Chce ale zůstat u policie. „Policajtem jsem pětadvacet let a hodlám policajtem zůstat,“ uvedl. Podle ministra Chovance by se Červíček mohl stát ředitelem některého z krajských policejních ředitelství.

Zdánlivé bezvládí, než bude vybrán nový šéf policie, bude vyřešeno šalamounsky. Nově se zřídí post statutárního zástupce policejního prezidenta, ale nepůjde o nové tabulkové místo. „Případné vedení je spojeno se současnou pozicí náměstka policejního ředitele pro řízení vnější služby. V organizačním řádu bude poznamenáno, že v nepřítomnosti policejního prezidenta tento první náměstek zastupuje policejního prezidenta v jeho rozsahu práv a povinností s výjimkou věcí, které si policejní prezident vyhradí,“ vysvětlil poněkud krkolomné řešení Lessy. Od 15. února tak začne policii řídit náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý. „Jsem rád, že pánové Lessy a Červíček potlačili osobní ambice a došli jsme k dohodě,“ prohlásil Chovanec.

Nový šéf policie se bude vybírat nejprve formou nabídkového řízení. Pokud v něm nebude nikdo vybrán, přijde na řadu výběrové řízení. Nový policejní prezident by tak měl být znám nejpozději v červnu.

Červíček se stal šéfem policie poté, kdy jeho předchůdce Lessyho odvolal někdejší ministr vnitra Jan Kubice kvůli trestnímu stíhání Lessyho. Soud ale stíhání loni na podzim zastavil a tehdejší ministr Martin Pecina Lessyho na začátku prosince vrátil do funkce. Červíček odmítl post šéfa policie dobrovolně opustit, takže Česko mělo dva policejní prezidenty.

–dph-