Švýcarský soud: Nadávky do špinavých cizinců nejsou rasismem

Nadávání do „špinavých azylantů“ a „svinských cizinců“ nelze považovat za rasovou diskriminaci. Rozhodl o tom nejvyšší švýcarský soud v případu policisty, jenž byl původně za takové výroky odsouzen k peněžní pokutě, informovala agentura DPA.

V pátek zveřejněný verdikt spolkového soudu v Lausanne zvrátil předchozí rozsudek soudu nižší instance. Policista v roce 2007 v Basileji zadržel alžírského žadatele o azyl kvůli podezření z kapsářství. Přitom si neodpustil nadávky vůči cizinci, a to i před přihlížejícím publikem. Spolkový soud však dospěl k názoru, že příslušné nadávky nemají spojitost s určitou rasou, národností nebo náboženstvím, a tudíž neodpovídají definici rasové diskriminace.

Ve Švýcarsku loni počet cizinců vzrostl o dalších 3,4 procenta a dosahuje nyní více než 1,88 milionu lidí, uvedl ve čtvrtek švýcarský statistický úřad. To je přes 24 procent z více než osmi milionů obyvatel alpské země. Dvě třetiny cizinců ve Švýcarsku pochází z EU a zemí Evropského sdružení volného obchodu.

O druhém únorovém víkendu švýcarští občané v referendu podpořili zavedení početních kvót pro zahraniční pracovníky, včetně těch z Evropské unie.

-čtk-