V kauze stavebních zakázek obviněna i Česká pošta

V kauze manipulací stavebních zakázek České pošty je obviněn i sám státní podnik. Informaci České justici sdělil důvěryhodný zdroj z Ministerstva vnitra. Později ho potvrdilo i vedení České pošty, největšího zaměstnavatele v ČR.

„Můžeme potvrdit, že Česká pošta obdržela sdělení obvinění podle zákona o trestní odpovědnosti právnických osob, a to v souvislosti s policií šetřeným případem bývalých zaměstnanců. Pošta je jako doposud připravena poskytovat policii při vyšetřování maximální součinnost. Trestní stíhání nemá v tuto chvíli do činnosti státního podniku žádné dopady,“ uvedla mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Se zahájením trestního stíhání  nevyplývají pro právnickou osobu žádné sankce. Na  poštu se  tedy vztahuje –  stejně jako na fyzické osoby – princip presumpce neviny, až do pravomocného rozhodnutí v dané  věci, dodala Selicharová.

Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták pouze uvedl, že si právo na informace v této věci vyhradilo VSZ v Praze. To zatím na dotaz České justice nereagovalo.

V případu, který 22. ledna odstartoval zásah Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na několika pobočkách v Praze, jsou dále obviněni dva někdejší manažeři státního podniku Richard Soldán a Jiří Kouba a také referentka Renata Jakubcová, která byla Koubovou podřízenou a měla na starosti veřejné zakázky malého rozsahu, uvedl už dřív deník Insider. Právě ty měly být podle státního zástupce Vrchního státmního zastupitelství v Praze, které případ dozoruje, manipulovány.

Ostatních šest obviněných zastupovalo obchodní společnost, uvedl žalobce Vrchního státního zastupitelství v Praze Zdeněk Matula. Podle Insideru je mezi nimi pět zástupců firem, které zakázky získaly, a navíc prostředník vyšetřovaných transakcí. „Působil jako lobbista nebo zprostředkovatel, aniž měl u pošty nebo ve firmách oficiální funkci,“ popsal jeho roli v případu soudce okresního soudu Plzeň-sever Radek Vydra, který na dva z obviněných uvalil vazbu.

Státní podnik Česká pošta provozuje kolem 3200 poboček a zaměstnává přes 30.000 lidí. Roční tržby se pohybují kolem 20 miliard korun.

Trestní odpovědnost firem v Česku platí od roku 2012. V případě uznání viny hrozí vysoké pokuty, zákaz činnosti nebo možnosti přijímat veřejné zakázky. V krajních případech, kdy byla firma založena právě pro páchání trestné činnosti, může být zrušena.

Robert Malecký