Bývalý ministr vnitra Ivan Langer je dnes advokátem a věnuje se činnosti akademie CEVRO. Foto: vlada.cz

Mafra se má omluvit Langrovi za tvrzení o jeho spojení s Mrázkem

Mediální skupina Mafra se má omluvit exministru vnitra Ivanu Langrovi (ODS) za články v deníku Mladá fronta Dnes a na serveru idnes.cz, které jej spojovaly s kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem. Rozhodl tak pražský městský soud, který vyhověl Langrově žalobě. Verdikt zatím není pravomocný.

Omluva se týká konkrétně dvou tvrzení o tom, že je Langer ve spisu Krakatice „podezřelý“ z propojení na organizovaný zločin kolem bosse Mrázka a že porušil zákon o střetu zájmu. Langer napadal i další výroky, u nichž mu ale soud omluvu nepřiznal. Zároveň odmítl Langrovo tvrzení, že proti němu MfD a idnes.cz vedly kampaň.

Bývalý ministr tvrdí, že o něm deník i server psaly lži. Mafra se ale hájí tím, že vycházela z přepisů policejních odposlechů. Z nich prý kromě jiného vyplývá, že někdejší údajný vládce českého podsvětí Mrázek využíval Langra přes realitního magnáta Luďka Sekyru, za jehož zájmy tehdejší ministr podle deníku lobboval.

Langer se žalobou na ochranu osobnosti domáhá omluvy už několik let. Soudkyně pražského městského soudu Jaroslava Lobotková jeho nárok v březnu 2010 zamítla s tím, že napadené články nebyly jednostranné a politik pokaždé dostal příležitost, aby se k nim vyjádřil. Langer se však úspěšně odvolal k vrchnímu soudu, který Lobotkové nařídil projednat kauzu znovu a doplnit v ní dokazování.

Soudkyně proto v uplynulém roce vyslechla řadu svědků, mimo jiné autora napadených článků, redaktora Jaroslava Kmentu. Ten popsal, že při tvorbě článků vycházel z materiálů shromážděných policií, které získal ve formátu MP3 od důvěryhodného zdroje. Totožnost zdroje odmítl prozradit, trval ale na tom, že v článcích není nic nepravdivého.

Politik v žalobě napadá přes deset výroků Mafry. Kromě vět o napojení na Mrázka se mu nelíbí ani tvrzení o jeho lobbování za přítele Ivana Kyselého, který Langrovi v minulosti půjčil dva miliony korun na rekonstrukci domu v Olomouci. Za nepravdivou Langer označil například informaci, že si s Kyselým pomohli navzájem nebo že tají okolnosti úvěru. Podle MfD byl Kyselý obchodním partnerem magnáta Sekyry a v roce 2000 společně usilovali o podíl v největší české stavební firmě IPS. Langer, který byl tehdy místopředsedou Poslanecké sněmovny, jim podle deníku v tomto úsilí napomáhal.

-čtk-