30. července 2012 Blažek Bradáčovou jmenoval. Co tomu předcházelo, teď vyšetřuje policie. Foto: Mediafax

Policie chce kvůli Bradáčové vyslechnout exministra Blažka

Dalším politikem, kterého si předvolali detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu kvůli okolnostem jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze, je bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Zájem policistů o události z léta 2012 potvrdil České justici.

„Jdu tam příští týden, jsem pozván na středu a budu vypovídat. Osobně v tom nevidím z hlediska trestního práva nic zajímavého,“ řekl Blažek k další lince, kdy se ÚOOZ zajímá o politické dohody a zákulisní dění při obsazování postů ve státní správě.

O záhajení úkonů trestního řízení a kolečka výslechů Česká justice informovala v úterý. Vyslechnut už byl například tehdejší náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák, a jak přiznala časopisu Týden, i sama Bradáčová. Podle dřívějších informací médií měl mít na jejím nejmenování zájem podnikatel Ivo Rittig.

Podivné okolnosti ale provázely samotný akt jmenování vrchní státní zástupkyně především v nejvyšších patrech politiky, hlavně pak na ministerstvu spravedlnosti řízeném Jiřím Pospíšilem. Ve chvíli jeho odvolání – pro neplnění rozpočtových pravidel – na konci června 2012 se návrh na jmenování Bradáčové záhadně ztratil. U sebe v trezoru ho schoval náměstek Filip Melzer, prý proto, aby nebyl jeho obsah nevhodně medializován. Návrh se pak znovu objevil začátkem července těsně před jmenováním Pavla Blažka ministrem, Blažek pak Bradáčovou jmenoval.

„Vadí mně, že v tisku o tom kolují nepravdivé informace. Nebylo to tak, jak se pořád černobíle píše. Vůbec není pravda, že Nečas prosazoval Bradáčovou nejmenovat, aby se bránilo nějakému vyšetřování něčeho. Je to přesně naopak,“ řekl České justici Blažek.

Irena Válová, Robert Malecký