Pod logem růže Roman Houska nikdy příliš nehrál. Vždy jen na sebe a své blízké. Reprofoto: ČT

Poslední politická hra Romana Housky: lánský puč

Když pomineme soukromé a obchodní záležitosti, které Romana Housku nakonec stály život, byl do posledních chvíle činný i jako zákulisní hráč ČSSD. A to nejen její chomutovské větve, která má zvláštní zvuk i na jinak divokém severu, ale zasahoval i do partií na celostátní úrovni.

A to včetně těch, kde by jeho jméno nikdo nečekal. Když policisté po Houskově smrti začali rozplétat nitky vedoucí do politiky, narazili na řadu schůzek, telefonátů a SMS zpráv mezi takzvanými lánskými pučisty. A v pozadí stálo Houskovo jméno. Některých schůzek se Houska osobně zúřastnil.

Houskův příklon ke křídlu Michala Haška přitom započal už před třemi lety, kdy to byl právě on, kdo pomohl svrhnout z čela krajské ČSSD dlouholetého šéfa Petra Bendu. Na sněmu v Jirkově v polovině ledna v podstatě instaloval nevýrazného Arna Fišeru. Ústecká organizace pak odhlasovala podporu Haškovi pro březnový souboj o předsedu strany. V tom ovšem Hašek proti Bohuslavu Sobotkovi neuspěl.

Loni na podzim pak byl Roman Houska jedním z hybatelů tzv. lánského puče. Po sněmovních volbách pomáhal skupině kolem Michala Haška s odstraněním Bohuslava Sobotky z vyjednávacího týmu pro sestavení koaliční vlády.

Za svou pokračující poslaneckou kariéru Houskovi vděčí i Marie Benešová. Byl to právě on, kdo ji pomohl dosadit na volitelné místo na kandidátce ČSSD i přesto, že se s ní už po účasti v „zemanovském“ kabinetu Jiřího Rusnoka příliš nepočítalo. S Houskou a jeho životní partnerkou, exhejtmankou a současnou náměstkyní hejtmana Janou Vaňhovou pojí Marii Benešovou i právní byznys. Její kancelář získávala pravidelně zakázky od Ústeckého kraje, často ve velmi kontroverzních věcech.

-rm-