Vladimír Šiška na archivním snímku Foto: archiv

Drábkův exnáměstek Šiška míří před soud. Hrozí mu až 12 let vězení

V úterý 8. dubna stane před pražským městským soudem bývalý náměstek někdejšího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) Vladimír Šiška. Spolu s ním se u soudu objeví i bývalý ředitel odboru informatiky na témže ministerstvu Milan Hojer. Zmínění bývalí úředníci jsou obviněni z podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby v kauze OKsystem.

Obžaloba viní Šišku s Hojerem z toho, že nabídli firmě OKsystem přidělení uměle nadhodnocené veřejné zakázky za zhruba sto milionů korun výměnou za to, že společnost stáhne stížnost na postup ministerstva, kterou podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Společnost si u antimonopolního úřadu údajně stěžovala na to, že ministerstvo práce postupovalo nezákonně při jiné veřejné zakázce zadané společně s ministerstvem vnitra.

Firma OKSystem pro ministerstvo práce a sociálních věcí dlouhodobě zajišťovala informační systémy pro oblast dávek či nezaměstnanosti za stovky milionů ročně. Podle dřívějších informací deníku Mladá fronta Dnes pak Šiška firmu „odstavil“ od zakázky na reformování počítačových systémů na vyplácení dávek, když se bez výběrového řízení dohodl s jinými dodavateli. Následné jednání Šišky a Hojera s firmou OKSystem si podle deníku nahrála policie.

Protikorupční policie původně vinila Šišku a Hojera pouze z podplacení. Státní zastupitelství však v průběhu vyšetřování rozšířilo jejich stíhání také o zneužití pravomoci úřední osoby. Dvojici tak nyní v případě prokázání viny hrozí až dvanáctileté vězení místo původního šestiletého.

Soud vzal Šišku v říjnu 2012 do vazby. Označil jej tehdy za organizátora trestné činnosti a Hojera, kterého ponechal na svobodě, za Šiškovu „prodlouženou ruku“. Šišku do vazby soud umístil proto, aby nemohl ovlivňovat svědky. Po několika týdnech, kdy se potřební svědci podrobili výslechu, ho propustil. Nedlouho po rozhodnutí soudu o vzetí Šišky do vazby oznámil tehdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) svůj odchod z vlády.

Drábkův někdejší první náměstek Šiška čelí obvinění z korupce i v dalších kauzách, které spojuje jeho působení na ministerstvu. První souvisí se zmíněnou dohodou s několika firmami na tom, že obejdou povinnost vyhlásit veřejnou soutěž a rozdělí si trh s výplatou sociálních dávek. V druhém případě se prý Šiška pokusil nezákonně přidělit miliardovou zakázku na kontrolu dávek firmě IBM.

Hojer novinářům už dříve řekl, že s obviněním nesouhlasí. Prý pouze plnil svou práci a neměl vliv na zadávání veřejných zakázek. Je přesvědčen i o nevině Šišky.

-čtk-