Jana Černochová: Hnutí ANO se chová jako na dobytém území

K muži v hodnosti generála není možné chovat se způsobem, jakým ministryně spravedlnosti Helena Válková veřejně postupuje proti odvolanému řediteli Vězeňské služby Petru Dohnalovi, říkají poslanci sněmovního bezpečnostního výboru. Mluví o ponížení, ale i o plýtvání zkušenými kádry, které bezpečnostní sbory potřebují.

„To, že se takhle někdo zachová k příslušníkovi bezpečnostního sboru v hodnosti generála, je naprosto scestné. Tady je vykopnut generál, ředitel vězeňské služby, ze dne na den,“ upozorňuje poslankyně ODS Jana Černochová.

„Ona ho příšerným způsobem ponížila, poškodila ho dokonce dvojnásobně,“ dodává poslanec Daniel Korte (TOP 09).

Naráží na fakt, že Dohnal po svém odvolání není zařazen na žádné služební místo a nachází se v určitém právním vakuu. „Přitom by se teoreticky mohl hlásit na pozici policejního prezidenta. A v tom mu paní ministryně tím, že ho nikam nezařadila, zabránila. Pan premiér Sobotka ba si měl sednout s ostatními předsedy stran v koalici a měli by si říct, že toto opravdu není cesta,“ říká Jana Černochová.

Předseda výboru Roman Váňa upozornil, že existovala i varianta postupných změn ve vedení Vězeňské služby, na kterou ovšem Válková nepřistoupila. „Generál nabízel svou funkci k dispozici paní ministryni, s tím, že po půl roce vyhodnotí, jestli spolu mohou spolupracovat. Ale i tato doba se paní ministryni zádla přiliš dlouhá, musela ho prý odvolat neprodleně. To jsou věci, které vzbuzují určité otázky,“ řekl České justici Váňa. Ten v této souvislosti řekl, že veškerá odpovědnost za možné dvojvládí je v tuto chvíli na Heleně Válkové. „Já osobně považuji za klíčové, že se paní ministyrně přihlásila k odpovědnosti, tedy že bere plnou odpovědnost za své kroky,“ řekl předseda bezpečnostního výboru.

Poslankyně Černochová považuje odchod zkušeného generála za luxus, který si bezpečnostní sbory a státní správa obecně nemůže dovolit. „Dva měsíce zpátky jsme diskutovali, co všechno by mělo být ve služebním zákoně, aby se po každých volbách neměnili úředníci, aby se neměnili lidé ve státní správě i v bezpečnostní oblasti. Tato situace jen demostruje, že tuto diskusi hnutí ANO nemohlo myslet vážně, chovají se přesně opačně, jako na dobytém území,“ říká Jana Černochová.

-rm-