Německé úřady stále častěji prověřují bankovní účty občanů

Německé úřady stále častěji nechávají prověřit majetek německých občanů na jejich bankovních účtech. Proti roku 2012 se počet kontrolovaných kont zdvojnásobil, uvedl dnes deník Süddeutsche Zeitung s odvoláním na údaje ministerstva financí.

Úřady svůj zájem o bankovní účty zdůvodňují tím, že se snaží zamezit zneužívání sociálních dávek a odhalit daňové úniky. Podle organizací na ochranu osobních údajů je ale rozsah kontrol nepřiměřeně velký.

Německé úřady loni prověřily téměř 142.000 bankovních účtů, dvojnásobek proti roku 2012. Na počátku letošního roku trend pokračuje, když za první tři měsíce úřady kontrolovaly přes 48.000 kont, zatímco v prvním čtvrtletí 2013 jich bylo 24.000. Úřady se nejčastěji zajímají o to, na koho je daný účet zapsán, jaký je účetní zůstatek a zda dotyčný vlastní nějaké cenné papíry. Informace o tom, v kolika případech úřady odhalily nezákonné jednání, Süddeutsche Zeitung nemají.

Vládní pověřenkyně pro ochranu osobních údajů Andrea Vosshoffová ale považuje současný zájem úřadů o kontrolu bankovních účtů za přehnaný. Podle ní kontroly prokázaly, že úřady se často zajímaly o konta bez řádného odůvodnění. V mnoha případech podle Vosshoffové navíc nikdo po kontrole neinformoval vlastníky účtů, že jejich konto úřady prověřovaly.

Vosshoffová proto vyzývá k úpravě zákonů, aby bylo možné účty prověřovat pouze po důkladné kontrole toho, že je požadavek oprávněný. Kontroly by se podle ní také měly dít pouze v nejmenší nutné míře. „To platí jak pro počet prověření, tak i pro objem získaných informací,“ zdůraznila Vosshoffová.

Německé zákony umožňují úřadům kontrolovat bankovní účty občanů od roku 2005. O prověření kont můžou požádat finanční úřady, které pátrají po daňových únicích, pracovní úřady, které prověřují nárok na příspěvek v nezaměstnanosti, i úřady sociální péče, které rozdělují podporu na bydlení.

-čtk-