Rusko může chtít od Rady Evropy vrátit 22 milionů euro

Rusko nemá v úmyslu opustit Parlamentní shromáždění Rady Evropy, přestože Shromáždění Ruskou federaci izolovalo od dialogu, což je pozice zbabělce, který má strach slyšet argumenty, uvedl aktuálně mluvčí ruského parlamentu Sergej Naryškin.

Shromáždění na své jarní schůzi odebralo Rusku hlasovací právo a vyloučilo Rusy z funkcí a z misí do konce roku 2014.

Rusko přesto stále považuje Parlamentní shromáždění Rady Evropy za důležitou platformu pro dialog a bude aktivity Shromáždění pozorně sledovat, řekl mluvčí ruského parlamentu. O tom, jak bude konkrétně na zbavení hlasovacího práva a funkcí reagovat, rozhodne Rusko tento týden.

Podle zpráv ruského tisku však může Rusko požadovat vrátit adekvátní část platby Radě Evropy, ze které měla být financována účast Rusů v misích a ve funkcích ve Shromáždění. Částka, kterou by Rada Evropy měla Rusku vrátit, přesahuje 22 milionů euro. Rusko platí ročně poplatek za delegaci v Parlamentním shromáždění Rady Evropy 23 milionů euro.

Předseda Komunistické strany Ruska Gennadij Zjuganov je přesvědčen, že Rada Evropy by měla peníze refundovat. „Použili bychom je na letošní oslavu 70. výročí osvobození Krymu od fašizmu,“ řekl novinářům v Paříži u příležitosti 60. výročí vstupu Ruska (SSSR) do OSN.

Zjuganov též vyjádřil přesvědčení, že Evropa je na cestě k fašismu a k válce. „Řekněme to na rovinu. Jestli se takto chovají k zemi a ke kolegům poslancům v parlamentu, v tomto směru to znamená, že Evropa nastoupila cestu, která vedla k fašismu a ke světové válce ve 30. letech,“ uvedl Zjuganov.

-ire-