"Pokud vím, tak pan Chovanec nikdy s komisařem pro migraci osobně nejednal, aby pro Českou republiku vyjednal pozici bez žaloby," podotkl dnes premiér Andrej Babiš Foto: archiv ČJ

Soud se vrací k žalobě Babiše ohledně svazků StB, čeká se důležité svědectví

Na Slovensku bude dnes pokračovat soudní líčení ve věci žaloby nynějšího českého ministra financí Andreje Babiše na Ústav paměti národa (ÚPN) za to, že Babiš je evidován v archivních svazcích komunistické státní policie StB coby agent neoprávněně. Rozsudek už na dnešním stání patrně vynesen nebude.

K soudu byli předvoláni dva bývalí agenti Státní bezpečnosti. Zejména svědectví někdejšího nadporučíka StB Júlia Šumana by mohlo být klíčové v celém případu. Právě Šuman podle archivních dokumentů získal Babiše v 80. letech k údajné spolupráci s StB coby agenta s krycím jménem Bureš. Toto jméno je zmiňováno nejméně v pěti archivních svazcích StB, které na Slovensku spravuje ÚPN.

Babiš vědomou spolupráci s StB dlouhodobě popírá. Během dosavadního průběhu líčení se ho zastali dva svědci, které nechal předvolat právě šéf hnutí ANO. Bývalý důstojník StB Andrej Kuľha u soudu koncem ledna vypověděl, že archivní svazek poukazuje pouze na nevědomou spolupráci Babiše s StB. Právě Kuľha měl coby pracovník tajné policie Babišův svazek na starosti. Podobně jako Kuľha vypovídal i někdejší člen takzvané lustrační komise Milan Žitný.

-čtk-