Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Foto: archiv

Žalobci vyšetřují, kdo vynesl informace z Grygárkova spisu

Státní zastupitelství zkoumá, kdo vynesl informace ze spisu obviněného bývalého náměstka vrchního státního zástupce v Praze Libora Grygárka a předal je časopisu Respekt. Ten dnes vydal článek založený na sedmadvaceti stranách textu obvinění Grygárka ze zneužívání pravomoci úřední osoby včetně přepisu zachycených odposlechů.

Grygárkův případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, kam dnes na možný únik informací směřoval dotaz nejvyššího žalobce Pavla Zemana. „Příslušné státní zastupitelství uveřejněné informace zkoumá z toho pohledu, komu byly přístupné v rámci daného trestního řízení, a na základě toho případně přijme další opatření,“ řekl České justici mluvčí Zemanova úřadu Petr Malý.

Na doplňující dotaz, jak nejvyšší státní zástupce vnímá zveřejňování částí spisu v době před podáním obžaloby, Malý tlumočil následující odpověď: „Obecně vycházíme z toho, že přípravné řízení je neveřejné a veřejné je pak řízení před soudem.“

Týdeník Respekt zveřejnění informací ze spisu uvedl následujícím odstacem: „Respekt získal kompletní sedmadvacetistránkové obvinění bývalé veličiny mezi zdejšími žalobci Libora Grygárka ze zneužití pravomoci. O jeho existenci se ví už čtyři měsíce, obsah byl však až dosud zahalen tajemstvím. Justice mlčela a samotný Grygárek, který až do svého předloňského pádu patřil coby náměstek vrchního pražského žalobce mezi nejvlivnější úředníky země, ho komentoval jako „naprosto absurdní“ – jeho znění ale nezveřejnil.“

Sám Grygárek je přesvědčen, že informace vynesl buď někdo od policie, tedy z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, nebo právě státní zástupci. On i jeho advokát byli velice důrazně varováni, aby informace o trestním řízení s nikým nesdíleli. „Mám zde výhrůžné přípisy, které jsem musel podepsat, že nesmím komukoli sdělit žádné informace, které se dozvím v souvislosti s mým obviněním,“ uvedl pro Českou justici. „Proto jsme se s mým právním zástupcem domluvili, že žádné informace nebudeme sdělovat, takže ani já ani můj právní zástupce jsme žádné informace nikomu neposkytli, přestože máme řadu žádostí,“ dodal Grygárek.

Robert Malecký