Svatopluk Bartík jako protikorupční poradce v pořadu ČT24 Hyde Park. Reprofoto: ČT

Premiérovi bude s korupcí radit Bartík z portálu Žít Brno

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) má nového poradce pro boj s korupcí. Stal se jím  brněnský aktivista Svatopluk Bartík, který stojí za lobbistickou iniciativou Rekonstrukce státu nebo satirickým webovým projektem Žít Brno.

Informaci České justici potvrdil mluvčí vlády Martin Ayrer. „Ano, informace je správná,“ řekl bez bližších podrobností.

Svatopluka Bartíka provází pověst člověka, který přispěl k odchodu dvou starostů a zkorumpovaného tajemníka, stojí za projekty Mapy hazardu a Rekonstrukce státu. V současné době je pořadatelem protikorupčních akcí a školení. Sám čelil několika trestním oznámením, mimo jiné od exministra spravedlnosti Pavla Blažka, kterého nazval lhářem. S představiteli hazardního byznysu je ve sporu kvůli tomu, že je označil za „hazardní mafii“. Býval brněnským zastupitelem a členem Strany zelených, kterou v roce 2008 opustil. Dnes se prezentuje jako protikorupční a mediální poradce.

Z doby, kdy působil ve Straně zelených, také pocházejí Bartíkovy ne zcela konformní metody politického boje. Před šesti lety se přiznal k přelepování předvolebních plakátů senátního kandidáta ODS a znojemského starosty Petra Nezvedy. „Cílem nebylo kandidáta Nezvedu vulgárně dehonestovat nebo poškodit jeho kampaň,“ uvedl Bartík, který se tehdy podílel na senátní kampani kandidáta zelených Tomáše Rothröckla. „Setkali jsme se u náhodných kolemjdoucích s pochopením i s podporou,“ řekl Novinkám. Svým „zoufalým“ činem prý zelení reagovali na skutečnost, že město je plné podobizen starosty Nezvedy a lidi už toho mají „plné zuby“.

Bartíkovy vztahy s ČSSD lze označit jako napjaté. Jeho iniciativa Žít Brno, kde vystupuje jako redaktor Mojmír Boháček, je v permanentním konfliktu s vedením radnice v čele s primátorem Romanem Onderkou.

Iniciativa Rekonstrukce státu, jejíž je Bartík členem, v minulých dnech obvinila několik poslanců ČSSD, že se pokoušejí torpédovat zákon o registru smluv pozměňovacími návrhy, které mají z jeho působnosti vyjmout státem ovládané společnosti. Sociálnědemokratický poslanec Jan Chvojka ale v reakci uvedl, že inicativa pracuje s nepřesnými, v některých bodech i nepravdivými argumenty.

V poslaneckém klubu ČSSD byla kvůli tomu zpráva o Bartíkově jmenování do týmu předsedy vlády přijata chladně. Z loajality vůči panu premiérovi se k tomu nebudeme vyjadřovat, řekl České justici pod podmínkou anonymity jeden z členů klubu.

„Pro poslanecký klub i mě osobně je klíčový názor předsedy vlády, nikoli jeho poradců. Jinak se ale na případnou spolupráci s panem Bartíkem těším, jako na každého, kdo je schopen a ochoten přinášet konstruktivní a rozumné návrhy,“ reagoval pro Českou justici poslanec Jan Birke. Dodal, že jmenování poradců je zcela v kompetenci předsedy vlády.

Robert Malecký