Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Foto: archiv

Protikorupční speciál má být zvláštní úřad v čele s náměstkem nejvyššího státního zástupce

Návrh zákona o státním zastupitelství, který na ministerstvo spravedlnosti odeslalo Nejvyšší státní zastupitelství, obsahuje podle předpokladů zřízení tzv. protikorupčního speciálu. Má nést název Úřad pro závažnou majetkovou a hospodářskou trestnou činnost a korupci a v jeho čele má stát náměstek nejvyššího státního zástupce se speciálními pravomocemi.

Po plánovaném zrušení vrchních státních zastupitelství má dozor nad vyšetřováním hospodářské kriminality velkého rozsahu a korupce, které dosud vykonávají 6. odbory VSZ, přejít o parto výš. Úřad má být zřízen jako součást Nejvyššího státního zastupitelství.

Návrh zákona, který má Česká justice k dispozici, přesně vyjmenovává trestné činy, které by pod pravomoc úřadu spadaly. Jde o trestné činy pletich v insolvenčním řízení, porušení pravidel hospodářské soutěže, sjednání výhody při sjednání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a dražbě a pletich při tomtéž. Hranice škody nebo majetkového prospěchu má být ze současných 150 milionů zvýšena na 500 milionů korun.

Dále návrh vyjmenovává případy přijetí úplatku, podplacení a nepřímého úplatkářství, trestné činy spáchané úředními osobami, jde-li o činy spáchané v souvislosti s výkonem jejich funkce. Do pravomoci úřadu mají rovněž spadat trestné činy účasti na organizované zločinecké skupině, podílnictví, včetně nedbalostního, praní špinavých peněz – pokud zdrojovým trestným činem bude některý z výše uvedených.

Do pravomoce úřadu nemají spadat trestné činy příslušníků Generální inspekce bezpečnostních sborů, Vojenské policie a zpravodajských služeb.

Úřad má mít ve spolupráci s nejvyšším státním zástupcem velkou nezávislost rozhodování, které věci si k dozoru určí. Po předchozím souhlasu nejvyššího žalobce totiž má mít možnost jak věc, která by mu podle zákona náležela, delegovat na nižší stupně soustavy, tak i k dozoru převzít věc, kde byla způsobená škoda nižší než 500 milionů korun. Stačí k tomu opět pouze předběžný souhlas nejvyššího státního zástupce.

Vedoucího úřadu, který má být automaticky náměstkem NSZ, má podle návrhu jmenovat nejvyšší státní zástupce po projednání se svým poradním sborem na dobu 7 let. Uvnitř soustavy se již nějakou dobu mluví o tom, že kandidátkou na tuto funkci má být dosavadní šéfka Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová.

Narozdíl od ostatních náměstků, které jmenuje nejvyšší státní zástupce a může je kdykoli bez udání důvodu odvolat, má vedoucí úřadu požívat zvýšenou ochranu. Jeho odvolání má být možné pouze rozhodnutím kárného soudu v kárném řízení.

Úřad má být naplněn státními zástupci z různých stupňů soustavy z celé republiky. „Smyslem je, aby si vedoucí úřadu mohl vytahovat jednotlivé odborníky, kteří rozumějí dané problematice,“ řekl České justici zdroj z Nejvyššího státního zastupitelství, který si nepřál komentovat záměr zákona veřejně. Zdůvodnil to tím, že se o návrhu nevede veřejná debata. Státní zástupci by měli v úřadu pracovat po dobu sedmi let, a to i opakovaně.

Kvůli novému zákonu Nejvyšší státní zastupitelství navrhuje i změnu Ústavy, v níž by měla být soustavě nově věnována samostatná hlava. Tento návrh ale podporu nezískal ani na ministerstvu spravedlnosti, ani u politiků ve sněmovně.

Robert Malecký