Ministr obrany Martin Stropnický při projevu k účastníkům odboje. Foto: army.cz

Stropnický ocenil další účastníky 3. odboje, je jich už přes 500

Za ukrývání lidí pronásledovaných komunistickým režimem, šíření protirežimních materiálů nebo převádění komunistům nepohodlných osob přes hranice ocenil dnes ministr obrany Martin Stropnický (ANO) dalších 35 lidí osvědčením o účasti ve třetím odboji. Celkem už takto český stát uznal zásluhy více než 500 odvážných z let 1948 až 1989; 64 z nich získalo statut válečného veterána.

Podle Stropnického je důležité zejména mladým připomínat osudy lidí, kteří za komunistického režimu často riskovali i své životy a třeba ukrývali pronásledované státní mocí. „Když dneska klikají na internetu, že se jim (ruský) prezident (Vladimir) Putin zdá demokratický, tak je dobré vědět, jaké to tady bylo v 50. letech a jaké to bylo v 70. a 80. letech, kdy už nešlo o život, ale šlo o kariéry, o možnost studovat a jakési životní pohodlí,“ řekl Stropnický novinářům po ceremoniálu.

Jednou z těch, která v roce 1949 ukrývala lidi ohrožené totalitním režimem, byla dnes pětaosmdesátiletá Eva Matoušková. Strávila kvůli tomu čtyři a půl roku ve vězení. „Kdyby na to znova přišlo, znova bych vytáhla do boje,“ svěřila se bývalá členka odbojové skupiny Skřel. Uznání účastnicí třetího odboje ji prý velmi překvapilo a potěšilo, neboť s ním po 65 letech od své odbojové činnosti už nepočítala.

O dva roky mladší Bohumil Robeš ho vnímá jako satisfakci. „Přišla ale dosti pozdě,“ posteskl si člen odbojové skupiny Sodan, která na začátku 50. let šířila protikomunistické letáky a dělala protestní akce proti kolektivizaci venkova. Za svou činnost byl přes 13 let ve vězení. Ani tam ale nepřestal se šířením protirežimních tiskovin a myšlenek. „Vyťukávali jsme je morseovkou na zeď, posílali je přes záchod, nebo byl takzvaný kůň, kdy se na niti spouštěly z cely na celu,“ popsal svůj odboj za mřížemi.

Mezi dnes oceněnými byl i aktivista Stanislav Penc, který si ale na protest proti současným poměrům v České republice osvědčení a odznak odbojáře převzít nepřišel.

Za necelé tři roky platnosti zákona o účastnících odboje a odporu proti komunismu, který umožnil morálně i finančně ocenit bojovníky proti totalitnímu režimu v Československu, o uznání účasti v třetím odboji požádalo přes 4000 lidí. V 515 případech etická komise odsvědčení schválila, více než 800 žádostí naopak zamítla a přes 200 jich zastavila. Zatím tak rozhodla ve zhruba 1500 případech.

Stropnický po nástupu do funkce do čela této komise jmenoval vojenského historika Eduarda Stehlíka, jemuž se podle ministra podařilo množství vyřízených žádostí téměř zdvojnásobit. „Ani to nebylo nasazením více lidí, ale změnou přístupu,“ uvedl Stropnický, podle něhož dřívější práce komise „vykazovala známky nevůle“. Dokumenty se podle něj často zbytečně vracely z úřadu na úřad a mnoho žadatelů se výsledku vůbec nedožilo. „To se mi zdálo, že bylo potřeba odstranit jako neduh,“ dodal Stropnický.

Sám Stehlík považuje za svůj hlavní přínos to, že zpřehlednil a zjednodušil činnost pracovníků komise a zavedl nad ní větší dozor. „Musím ale říct, že tam mám celou řadu lidí, kteří dělají vysoko nad rámec svých povinností a kteří si uvědomují, že ti lidé čekají na morální ocenění a že není možné donekonečna ty věci zdržovat,“ řekl Stehlík.

-čtk-