Martin Vychopeň s mluvčí ČAK Ivou Chaloupkovou Foto: archiv

Advokátní tarify budou platit přes nesouhlas advokátů, ti se cítí ostrčeni

Nová vyhláška o advokátních tarifech bude od úterý 1. července platit i přes odpor advokátů. Ministryně spravedlnosti Helena Válková ji podepsala v pátek 27. června. Den před tím odeslal předseda České advokátní komory Martin Vychopeň prvnímu náměstkovi ministerstva Robertu Pelikánovi nesouhlasný dopis spolu s alternativním návrhem komory. Toto stanovisko nevzalo ministerstvo v potaz.

Ve chvíli, kdy předseda České advokátní komory (ČAK) Martin Vychopeň posílal na ministerstvo nesouhlasný dopis, oznamovala ministryně spravedlnosti na tiskové konferenci podrobnosti o nové vyhlášce. Den poté, co Martin Vychopeň vyjádřil silný nesouhlas se způsobem, jakým se razantně snižují advokátní tarify ve sporech o peněžité pohledávky, vydala ministryně spravedlnosti Helena Válková oficiální prohlášení, že novou vyhlášku podepsala a vejde v účinnost v úterý 1. července.

„Po celou dobu jednání s ministerstvem jsme měli pocit, že společně hledáme řešení systematické a spravedlivé. Jsme rozčarováni a pobouřeni. Proč se s námi celý rok o vyhlášce jednalo?“ vznesla otázku mluvčí ČAK Iva Chaloupková. Podle ní vyhláška, která v úterý vejde v účinnost, vychází ze cela odlišných principů od těch, o kterých celý rok vedli zástupci komory jednání z ministerstvem.„Proč se kyvadlo muselo vychýlit na zcela opačnou stranu? Proč jsme nemohli zvolit řešení někde uprostřed?“ ptá se řečnickými otázkami Iva Chaloupková.

Podle ní ministerstvo vůbec nevzalo stanovisko advokátů v potaz a je přesvědčeno, že pode zákona o advokacii jej v potaz brát nemusí. „Ministerstvo si vykládá zákon o advokacii tak, že může vydat vyhlášku o advokátních tarifech i bez souhlasu advokátů. My si to nemyslíme,“ uvedla pro Českou justici Iva Chaloupková. Zda tomu tak je, nebo nikoli, nakonec zřejmě bude rozhodovat soud.

Podle zákona o advokacii určuje odměny advokáta ministerstvo spravedlnosti po předchozím vyjádření komory. Zákon však nestanoví podmínku, že toto vyjádření advokátů musí být souhlasné, aby vyhláška platila: „Advokacie se vykonává zpravidla za odměnu; od klienta lze žádat přiměřenou zálohu. Způsob a určení odměny a náhrad advokáta, který vykonává advokacii samostatně nebo společně s jinými advokáty (§ 11 odst. 1), případně i jejich výši, stanoví Ministerstvo spravedlnosti po předchozím vyjádření komory vyhláškou,“ uvádí se v předmětném §22 Zákona o advokacii.

Ministerstvu spravedlnosti stačilo k doslovnému naplnění tohoto zákona získat jakékoli vyjádření komory. To se stalo ve čtvrtek 26. června.

Nová právní úprava předpokládá, že v případě sporu o peněžitou pohledávku do 10 000 Kč bude náhrada odměny advokáta činit za úkony právní služby předcházející návrhu na zahájení řízení včetně tohoto návrhu 200 Kč za každý z těchto úkonů. U sporu o peněžitou pohledávku do 30 000 Kč bude sazba odměny činit 300 Kč za každý z uvedených úkonů. U peněžité pohledávky do 50 000 Kč bude sazba činit 500 Kč za každý z úkonů. Za další úkony právní pomoci bude náhrada poskytována ve výši mimosmluvní odměny.

Při výkonu rozhodnutí do 50 000 Kč bude sazba odměny za první poradu s klientem a za sepsání návrhu na zahájení řízení činit 100 Kč za každý úkon, další úkony budou hrazeny podle sazeb mimosmluvní odměny.

Podle nové vyhlášky bude náhradu nákladů v uvedené výši hradit pouze žalovaný, který ve sporu nebyl úspěšný. Ve sporu neúspěšný žalobce naopak uhradí odměnu advokáta podle sazeb mimosmluvní odměny. Že jde e o politické rozhodnutí, v prohlášení potvrzuje sama ministryně. Vyhláška podle ní bude mít vliv na postupování pohledávek pro částku uznávanou jako náhradu nákladů řízení. „Takováto jednání považujeme za společensky nepřijatelná, protože v jejich důsledku dochází nejen k dalšímu zadlužování zejména sociálně slabých osob, ale také k zahlcování soudní soustavy,“ uvedla Helena Válková. Podle ní vyhláška přispěje k regulaci obchodů s pohledávkami na úkor občanů, které charakterizuje jako sociálně slabé.

Irena Válová