Americká CIA se přihlásila na Facebook i Twitter

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) až dosud na sociálních sítích spíše sledovala globální trendy či odhalovala možná spiknutí a zločince. Ode dneška se ale rozhodla k uživatelům těchto sítí sama připojit a začala fungovat na Facebooku i komunitní síti Twitter, napsala agentura Reuters. 

CIA je nejvýraznější a nejznámější americkou civilní a vojenskou rozvědkou, která sbírá, koordinuje a analyzuje zpravodajské informace ze zahraničí. Prostřednictvím sociálních sítí by prý chtěla přímo komunikovat s veřejností a být s ní tak ve větším kontaktu. Jak nicméně Reuters poznamenala, již její první tweet naznačil, že se nejspíš od ní nedají čekat nějaká zásadní odhalení. „Nemůžeme potvrdit, ani popřít, že toto je náš první tweet,“ uvedla CIA na Twitteru. I přesto si ale získala ihned velké množství uživatelů, kteří se rozhodli stránku sledovat. K dnešnímu večeru jich bylo přes 110.000. 

„Tím, že budeme fungovat i na těchto platformách (Facebook a Twitter), bude CIA moci být v přímém kontaktu s veřejností a poskytovat jí informace o misích CIA, její historii a dalším vývoji,“ uvedl šéf rozvědky John Brennan. 

Kritici Obamově administrativě vyčítají, že dělá kolem činnosti zpravodajských služeb mnohem větší tajnosti, než tomu bylo v minulosti. Došlo například k přerušení kdysi běžných kontaktů mezi reportéry a pracovníky zpravodajských služeb. Například podle jedné z posledních směrnic nesmějí zaměstnanci s novináři hovořit bez povolení, a to i v případě, že jde o informace, které nejsou tajné, uvedla agentura Reuters.

-čtk-