Foto: psp.cz

Nejkrásnější zákon ve sněmovně naráží, proti je i výbor pro veřejnou správu

Sněmovní výbor pro veřejnou správu ve čtvrtek večer doporučil plénu značnou většinou hlasů zamítnout poslaneckou předlohu o zveřejňování smluv na internetu. Vůči předloze opět zazněla řada výtek, zástupce předkladatelů Jan Farský (TOP 09 a Starostové) s nimi nesouhlasil. Vzhledem k vyjádřením i dalších výborů je osud normy, za niž se staví protikorupční iniciativa Rekonstrukce státu, v dolní komoře nejistý. 

Různá kritická stanoviska ve výboru zopakoval zpravodaj Jiří Petrů (ČSSD), jenž návrh na zamítnutí ve výboru prosadil. Podotkl například, že norma neprošla řádným připomínkovým řízení a nejsou známy její dopady. Zopakoval i výtky Svazu měst a obcí nebo Úřadu pro ochranu osobních údajů a mluvil o „absolutním legislativním paskvilu“. 

Farský jednotlivým výtkám oponoval a zdůraznil, že díky zveřejňování smluv by vzrostla důvěra obyvatel v nakládání s veřejnými penězi. Poslance z výboru, z nichž se někteří stejně jako zástupci Svazu města a obcí a ministerstva vnitra vyslovili pro to, aby normu zpracovala a předložila vláda, nepřesvědčil. 

Přerušení projednávání předlohy o internetovém registru smluv doporučil Sněmovně už dřív hospodářský výbor. Ústavně-právní výbor ji podpořil, ale s řadou pozměňovacích návrhů. Doporučil navíc, aby celkový pozměňovací návrh zpracovala ve spolupráci s předkladateli vláda. Farský uvedl, že už v této věci oslovil premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a vznikla pracovní skupina zástupců politických stran. 

K dalšímu projednávání normy se poslanci na nynější červnové schůzi pravděpodobně nedostanou. Podle některých informací by mohla být zařazena na případnou mimořádnou červencovou schůzi nebo spíše až na schůzi zářijovou. 

Předloha předpokládá, že nezveřejněné smlouvy státu, krajů, obcí a jejich firem a organizací by nebyly účinné. V registru by navíc měly být taky objednávky a faktury.

-čtk-