Dopis z úřadu vedeného Ivo Ištvanem ocenila ministryně Válková jako odvážný čin. Státní zástupci nesouhlasí s rušením vrchních státních zastupitelství. Foto: Mediafax

Olomoučtí státní zástupci ostře vystoupili proti novému zákonu o státním zastupitelství

Dvacet státních zástupců Vrchního státního zastupitelství se ostře vymezilo vůči návrhu nového zákona o státním zastupitelství. Vadí jim, že na jejich připomínky nebyl brán zřetel a že jsou coby odpůrci normy dlouhodobě přehlíženi. Ministryni spravedlnosti Heleně Válkové kvůli tomu napsali dopis, který má Česká justice k dispozici.

Nový zákon o státním zastupitelství, který na jaře 2013 schválila vláda Petra Nečase a prošel v prvním čtení tehdejší sněmovnou, dál provázejí kontroverze. Jeho hlavní podporovatelé v čele s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou trvají na původní předloze: jakékoliv zásadnější změny povedou podle nich k rozbití křehkého celku, který jen tak, jak je navržen, má svůj smysl. Především odmítají ustoupit od přechodu na třístupňovou soustavu a vzniku tzv. speciálního státního zastupitelství.

Rušení vrchních státních zastupitelství však nedávno odmítl prezident republiky Miloš Zeman, skepticky se k tomuto kroku postavila i ministryně spravedlnosti Helena Válková a také její nový první náměstek Robert Pelikán, který v rozhovoru pro Českou justici oznámil, že ministerstvo požádá vládu o odklad termínu předložení zákona. Nejnověji se proti návrhu zákona v podobě prosazované Zemanem a Bradáčovou ostře postavila i skupina více než dvaceti státních zástupců z VSZ Olomouc, kteří dokonce poslali ministryni Válkové dopis, obsahující závažnou kritiku nejen zákona samotného, ale především způsobu jeho vzniku a prosazování.

Dopis olomouckých žalobců, který na ministerstvo dorazil v polovině června, je reakcí na veřejná vystoupení ministryně Válkové pro Českou televizi a Českou justici, v nichž sice vyslovila svoji skepsi k rušení vrchních stupňů, avšak zároveň konstatovala svoji osamocenost v tomto názoru. Olomoučtí státní zástupci ministryni upozorňují, že se opakovaně k předloze kriticky vyjadřovali, zasílali svá stanoviska v rámci připomínkového řízení a sdělovali je i na interních poradách státních zástupců.

„Rozhodně si pak nemyslíme, že jste ve svém názoru osamocena, čímž nemáme na mysli toliko stanovisko našeho, a tedy dotčeného úřadu. Již v raném stádiu příprav citovaného předpisu se mimo jiné také na toto téma uskutečnila ve dnech 20.-21. 6. 2011 v Olomouci porada nejvyššího státního zástupce s vrchními, krajskými a okresními státními zástupci, kde byly v expertních skupinách probírány různé problémy našeho rezortu s výhledem k novému zákonu. Výsledkem činnosti tohoto širokého odborného spektra bylo několik stěžejních tezí, jež měly být brány v potaz při přípravě nového zákona o státním zastupitelství. Z přiloženého zápisu o poradě vyplývá, že zrušení vrchních státních zastupitelství nemělo většinovou podporu,“ píší ministryni olomoučtí státní zástupci.

Ti se také poprvé velmi ostře vymezili vůči způsobu přijímání a prosazování zákona. „Ačkoliv ze strany odpůrců, tedy naší, jsou předkládány konkrétní důvody, proč vrchní státní zastupitelství nerušit, ze strany předkladatelů nám argument pro jejich zrušení není předložen ani jeden. Snad vyjma poměrně plytkého, že se bude jednat o zjednodušení soustavy, ale bez bližšího vysvětlení. Jakkoliv se Vrchní státní zastupitelství v Olomouci snažilo a opakovaně tak i učinilo věcně argumentovat na toto téma, nemůžeme se ubránit pocitu, že na naše argumenty nebyl brán zřetel, nikdy nám nebyl vysvětlen přínos zrušení našeho stupně a, jak je vidno, nebyl a není zde ani zájem naše argumenty předložit zúčastněným osobám. Opakovaně jsme upozorňovali na vrchnostenský přístup tvůrců zákona vedený heslem „Proč zrušit? Prostě proto“. V běžném modelu příprav nového zákona, resp. zásadní změny nějakého systému, je pravidlem, že jsou to tvůrci, kdo nese „důkazní“ břemeno ostatní přesvědčit předložením argumentů pro tuto změnu s vyjádřením její přidané hodnoty. V tomto procesu tomu bylo absurdně zcela opačně. Byli jsme to my, oponenti, kteří museli argumentovat proti navrhované změně, ačkoliv se nám nedostalo argumentů pro ni,“ stojí v dopise, který – jak sami státní zástupci píší – byl odeslán ministryni se souhlasem vedení VSZ Olomouc.

Česká justice se obrátila se žádostí o stanovisko k dopisu na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. „Pan doktor Zeman o žádném dopise nic neví, nemůže se tedy k tomuto nijak vyjádřit,“ sdělil České justici mluvčí NSZ Petr Malý.

„Rádi bychom zdůraznili, že tento dopis není peticí, ale formou sdělení informací o našem odlišném pohledu na některé aspekty připravovaného návrhu zákona o státním zastupitelství, a to v reakci na Vaše vyjádření v médiích,“ uzavírají olomoučtí státní zástupci s tím, že nabízejí ministerstvu svoji součinnost při práci nad zákonem.

Robert Malecký