"Jedno selhání by člověka nemělo exkomunikovat," soudí ministryně spravedlnosti Helena Válková. Foto: Robert Malecký

Ředitel BIS potvrdil jednání s Marvanovou, nic jí prý ale neřekl

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) se dnes sešla s ředitelem Bezpečnostní informační služby Jiřím Langem. Jednali spolu o zprávách kontrarozvědky, které mluví o vlivu organizovaného zločinu na justici. S Langem by se Válková ráda sešla i v budoucnu, o údajných vlivech na justici má brzy jednat i vláda. Lang potvrdil i schůzku s exnáměstkyní Hanou Marvanovou, kvůli chybějícímu prověření se ale bavili jen v obecné rovině.

Informace BIS nejsou podle ministryně příliš konkrétní, i tak by ale ráda našla jejich odraz v další práci ministerstva. Mluvčí resortu Kateřina Hrochová České justici řekla, že pokud bude znát konkrétní podezření, má ministerstvo k dispozici například inspekční mechanismy směrem k soudům a dalším právnickým profesím. „Paní ministryně má zájem na konkrétnějších informacích, jejich povahu samozřejmě nemůžeme upřesňovat,“ řekla Hrochová.

Lang během schůzky s ministryní potvrdil i to, že se nedávno skutečně sešel s exnáměstkyní Hanou Marvanovou, není ale jasné, při jaké příležitosti. Marvanová mu měla podle informací České justice sdělit, že nedisponuje prověřením na žádný stupeň utajení, Lang jí proto nesdělil nic, co by vybočovalo z rámce veřejné části zpráv kontrarozvědky.

Mluvčí BIS Jan Šubert ke schůzce samotné ani k obsahu nic blïžšího sdělit nemůže. „Zpravodajská služba, ze samé podstaty své role a svého fungování, se zásadně nevyjadřuje ke schůzkám svého ředitele ani k tématům jeho jednání,“ uvedl Šubert.

-rm-