Foto: archiv

Ministerstvo zamítlo žádost exposlanců Tluchoře, Šnajdra a Fuksy o odškodnění

Poslední den zákonné lhůty Ministerstvo spravedlnosti zamítlo žádost tří exposlanců ODS o odškodnění v kauze tzv. trafik. Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa už předem prostřednictvím svých právních zástupců avizovali, že podávají v této věci žalobu k civilnímu soudu. Důvodem zamítnutí žádosti je podle ministerstva fakt, že poslanci nebyli za jim připisované skutky trestně odpovědní vzhledem k indemnitě, proto nemohou být ani odškodněni.

„Požadované nároky na náhradu škody ministerstvo zamítlo ve všech bodech s odkazem na ustanovení zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem, podle kterého platí, že právo na náhradu škody nemá ten, kdo byl zproštěn obžaloby, či jehož trestní stíhání bylo zastaveno jen proto, že není za spáchaný trestný čin trestně odpovědný,“ uvedlo dnes ministerstvo v tiskové zprávě.

Ministerstvo spravedlnosti odkázalo na usnesení Nejvyššího soudu ČR a další rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení, podle nichž trestní stíhání exposlanců nebylo možno vést z důvodu poslanecké indemnity, tedy proto, že byli vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Stanoviska s odůvodněním byla odeslána v úterý odpoledne, tedy ještě v rámci zákonné šestiměsíční lhůty pro vyřízení všech tří žádostí.

Exposlanci se už v úterý obrátili s žalobami na odškodnění na Obvodní soud pro Prahu 2. Každý z nich po státu jako náhradu za stíhání a vazbu požaduje zhruba čtyři miliony korun. Ve vazbě loni v létě strávili Fuksa, Tluchoř a Šnajdr jeden měsíc kvůli obvinění, že si nechali slíbit lukrativní posty ve státních firmách výměnou za odchod ze sněmovny. Nejvyšší soud ovšem dospěl k závěru, že jsou kvůli poslanecké indemnitě vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, a že je tedy nelze trestně stíhat. 

V případu údajných trafik jsou nadále obviněni expremiér Petr Nečas (ODS), jeho současná manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová) a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Kauzy kolem Nagyové loni vedly k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS.

Robert Malecký