Dnešní nález se většiny soudců nedotkne Foto: archiv

Vláda projedná zákaz opakovaného jmenování ústavních soudců

Patrně s neutrálním stanoviskem vlády budou zákonodárci projednávat ústavní novelu skupiny poslanců TOP 09 a Starostů, podle níž by se funkční období ústavních soudců prodloužilo o dva roky na 12 let. Nikdo by ale nemohl být jmenován soudcem Ústavního soudu více než jednou. Kabinet bude mít k předloze podle předběžného stanoviska pro pondělní zasedání připomínky.

Pro jakoukoli změnu Ústavy musí existovat závažné důvody a neměla by být přijímána v reakci na určitou situaci, píše se v dokumentu pro ministry. Vhodnější by prý bylo začlenit novelu do širší změny ústavy. Předloze navíc kabinet vytkne, že není dostatečně zdůvodněná a není možné dovodit, že jde o nejvhodnější řešení.

Možnost opakovaného výkonu funkce ústavního soudce je podle předkladatelů výjimečná a existuje jen v několika zemích. „Důvodem, proč se takový model v naprosté většině států neuplatňuje, spočívá v obavě z ohrožení nezávislosti soudců,“ píšou v důvodové zprávě.

Předkladatelé poukazují konkrétně na to, že nyní levicový Senát odmítl opětovné nominace Miloslava Výborného a Jiřího Nykodýma. Patrně klíčovým argumentem byl podle autorů postoj obou kandidátů k církevním restitucím. „Přirozenou reakcí tak může být přizpůsobení rozhodovací činnosti názorům senátní většiny,“ dodali.

O jejich novele rozhodnou zákonodárci. Aby byla schválena, musela by se pro ni najít ve Sněmovně i v Senátu třípětinová většina.

-čtk-