Obézní pacienti se stávají pro zdravotní systém Velké Británie závažím. Foto: Viewzone.com

Upíři, hladoví toreadoři, prostovlasá matematička. To byl minulý týden ve světě

Moderní upíři vysávají krev z čínských dětí. Kolumbijští toreadoři hladovějí za koridu. Íránský prezident sundal oceněné matematičce hidžáb. Péče o tlusté lidi se stává pro zdravotní systém Velké Británie skutečným břemenem. Al Gore si vjel do vlasů s katarskou královskou rodinou, ve hře je půl miliardy dolarů. Ženská patří k plotně, rozhodl patriarcha Kyril.

NOVÝ DRUH ZLOČINNOSTI SE V ČÍNĚ TOČÍ OKOLO DĚTSKÉ KRVE

Čínská policie zatkla sedm lidí, kteří v provincii Gansu na severovýchodě země vedla obchod s nejcennější tekutinou. Nutili školou povinné děti opakovaně krev.

Čínské úřady zatím neví jak bojovat proti nuceným odběrům krve dětem, pochybnosti panují i okolo právní kvalifikace takového byznysu. Foto: Savannah Arsenal
Čínské úřady zatím neví jak bojovat proti nuceným odběrům krve dětem, pochybnosti panují i okolo právní kvalifikace takového byznysu. Foto: Savannah Arsenal

Prozatím se policii podařilo najít osm dětí ve věku od deseti do šestnácti let, které jsou ochotné vypovídat o tom jak se staly obětí nelegálního byznysu s krví. Podle zpráv, které prozatím pronikly na veřejnost, byly děti vystaveny mnoha způsobům nátlaku od výhružek až po surové bití. Za svou krev nedostávaly nic, gang ji prodával v přepočtu za tisíce dolarů. Ty inkasoval od ředitele lokálního centra pro krevní dárcovství. Tento vládní úředník falšoval dokumenty, aby zatajil, že krev pochází od dětských dárců.

Čínská legislativa dětem dárcovství krve zakazuje – a právě porušení tohoto zákazu je prozatím to jediné, za co může být sedm moderních upírů souzeno. Všechno ale nasvědčuje tomu, že Čína provede operativní změnu legislativy. Bude se to hodit. Zdá se totiž, že případ z odlehlé provincie je jen špičkou ledovce – nebo spíš jehly.

SMĚLÍ TOREADOŘI DRŽÍ HLADOVKU, CHTĚJÍ SVOJE BÝKY

Pablo Picasso: Toreadorova smrt
Pablo Picasso: Toreadorova smrt

Před dvěma lety starosta kolumbijského hlavního města Bogoty zakázal býčí zápasy. Tuto tradiční zábavu si s sebou do Nového světa přinesli španělští dobyvatelé a když Kolumbie v devatenáctém století získala samostatnost, zůstala zde korida jako dědictví. Jak šel čas, začala se veřejnost k zabíjení býků stavět stále kritičtěji. Tato kritika nakonec vyústila v už zmíněný zákaz. A ten po dvou letech vyvolal protiakci ze strany toreadorů, kteří přišli o obživu. Osm z nich se teď nastěhovalo do opuštěné býčí arény a drží zde hladovku pod heslem „Nehladovíme po jídle, ale po býcích.“

Bogotský starosta Gustavo Petro před dvěma lety prohlásil, že město, v jehož čele stojí, se stane „městem života, nikoliv smrti“ a sklidil za to souhlasný potlesk. Nyní se ukazuje, že zákaz býčích zápasů přináší nejeden negativní efekt. Mezi ty nejhmatatelnější patří zánik zhruba třiceti tisíc pracovních míst a v přepočtu zhruba milion dolarů, který schází v městské kase. Je tedy možné, že osmička hladovějících toreadorů se svým nátlakem uspěje. Pomoct by jim mohl zákon z roku 2004, podle kterého je korida uměleckým vyjádřením. A kdo by se chtěl stavět proti umění, že ano.

PREZIDENT SUNDAL MATEMATIČCE NA TWITTERU HIDŽÁB

Íránský prezident pogratuloval úspěšné matematičce – a sundal jí přitom tradiční hidžáb. Repro: Twitter.com
Íránský prezident pogratuloval úspěšné matematičce – a sundal jí přitom tradiční hidžáb. Repro: Twitter.com

Marjam Mírzáchániová se specializuje na geometrické struktury. Za svůj výzkum získala Fieldsovu medaili, která se uděluje jednou za čtyři roky a je považována za obdobu Nobelovy ceny. Íráčanka Mírzácháníová ji získala jako první žena v historii.

To samo o sobě by stačilo na to, aby se o celé události mohlo s klidným svědomím a bez přehánění mluvit jako o významné. Ocenění ženy, navíc ženy z fundamentalistického Íránu, znamená v zápase o práva žen velkou věcí. Pomyslnou korunu ale celé události v nejlepším možném slova smyslu nasadil íránský prezident  Hassan Ruhání. Ten ke gratulaci matematičce využil sociální síť Twitter – a už jen to by samo o sobě znamenalo velký průlom do rigidního islamistického světa. Ke své gratulaci navíc připojil fotografii Mírzácháníové bez hidžábu, tradiční a v mnoha muslimských zemích přísně vyžadované pokrývky hlavy.

Ruháního gesto už stačilo vyvolat bouřlivou reakci na sociálních sítích. Odvážný politik odhalením  Mírzácháníové odhalil přinejmenším dvě věci. Za prvé že přeměna Íránu ve svobodnější místo k životu bude ještě obtížná. A za druhé, že vědkyně je nejen velmi chytrá, ale také velice půvavbná. Její fotografie už se dočkala půl čtvrtého tisíce „retweetnutí,“ což je ve světě sociální komunikace úspěch srovnatelný třeba právě s udělením Fieldsovy medaile.

DRAHÉ TLUSŤOŠKY, DRAZÍ TLUSŤOŠI

Zdravotnický systém Velké Británie čelí finančním obtížím, které vyvolává zhoršující se životní styl poddaných Jejího Veličenstva královny Alžběty Druhé. Léčit obézní lidi je stále náročnější.

Obézní pacienti se stávají pro zdravotní systém Velké Británie závažím. Foto: Viewzone.com
Obézní pacienti se stávají pro zdravotní systém Velké Británie závažím. Foto: Viewzone.com

Ani zdaleka nejde jen o skutečnost, že lidé s nadváhou jsou náchylnější k různým onemocněním a zraněním. Komise expertů britských nemocnic si dala tu práci a spočítala o kolik víc zdravotnického materiálu jako jsou obvazy, krev či krevní plazma je potřeba na pokrytí nezbytně nutných potřeb velkého těla. To také spotřebuje výrazně víc léků než organismus štíhlého pacienta. Například náklady na běžný materiál vzrostly v southamptonské univerzitní nemocnice vzrostly ročně z 31 278 liber v roce 2012 na 74 974 liber o rok později. Mezi náklady se objevilo například 380 kilogramů těžké protizávaží, používané ke zvedání obézních pacientů na postel. Tu bylo mimochodem také nutno pořídit jinou, s vyšší nosností.

V reakci na alarmující čísla například waleský parlament navrhnul drastické navýšení daně na sladké nápoje, které jsou jedním z hlavních viníků stoupající váhy obyvatel ostrovního království. Daň by měla stoupnout na dvacet procent, dá se ale očekávat ostrý odpor výrobců limonád.

EX-VICEPREZIDENT AL GORE SE SOUDÍ S AL DŽAZÍROU. O STAMILIÓNY

Ex-viceprezident USA Al Gore se pustil do soudní pře s obchodními partnery z katarské televize Al Džazíra. Foto: Nobelprize.org
Ex-viceprezident USA Al Gore se pustil do soudní pře s obchodními partnery z katarské televize Al Džazíra. Foto: Nobelprize.org

Někdejší americký viceprezident a nositel Nobelovy ceny Al Gore se pustil do rozhořčeného soudního sporu s katarskou královskou rodinou, která je provozovatelem televizní stanice Al Džazíra. Ve hře je až půl miliardy dolarů.

Al Gore, který je mimo jiné majitelem televize Current TV, se před deseti lety podílel na vzniku amerického vysílání Al Džazíry, která je jedním z nejdůležitějších informačních zdrojů z islámského světa. Goreova obchodní aktivita už tehdy vyvolávala značně pohoršené reakce. Mnoho Američanů mu dodnes nezapomnělo, že se pustil do holportu s muslimskými podnikateli právě v době vrcholící protiislámské hysterie ve Spojených státech. Dnes mu tito spoluobčané patrně přejí, že americká Al Džazíra zacházela se svěřenými financemi natolik nezodpovědně, že se Goreův podíl v televizi scvrknul z dohodnutým sto milionů dolarů na zhruba pětatřicet milionů dolarů. A právě o chybějících pětašedesát milionů dolarů teď Gore majitele Al Džazíry, kterým je katarská královská rodina, zažaloval. Celková suma, o kterou se ale případný soudní spor povede, se může vyšplhat až k půlmiliardě, informovala tisková agentura Bloomberg. Právníci Al Džazíry zatím podle vyjádření svých mluvčích „celou věc bedlivě sledují.“ 

PATRIARCHA VŠÍ RUSI JE MACHO

Patriarcha vší Rusi Kyril bývá označován za blízkého ideologického spojence ruského prezidenta Vladimira Putina. Pokud Putin má jinou ideologii než takzvaný putinismus (kdo ví co to je, nechť mi o tom napíše; přítel Ruska Jiří Vyvadil psát nebude), pak je její součástí také tvrdý postoj k čemukoliv co zavání feminismem. Ten Kyril označil za „velmi nebezpečný směr myšlení, který ženám nabízí iluzi svobody a odvádí je od jejich hlavních úkolů.“ Těmi jsou podle populárního moskevského vousáče rození dětí a péče o rodinu.

Názory patriarchy Kyrila na ženy by se patrně zamlouvaly jiným machistickým vousáčům, texasským rockerům ZZ Top. Foto: Varvara.Wordpress.com
Názory patriarchy Kyrila na ženy by se patrně zamlouvaly jiným machistickým vousáčům, texasským rockerům ZZ Top. Foto: Varvara.Wordpress.com

Z dalších myšlenek patriarchy Kyrila citujme například tyto:

„Feminismus ženy ponouká k tomu, aby hledaly sexuální uspokojení.“

„Pohlavním stykem mimo manželství ženy oslavují svou pseudo-svobodu.“

Patriarcha Kyril dále vyzval k tomu, aby se ženy příliš nevzdalovaly z domova a nerozptylovaly se jinou prací než je už zmíněná péče o děti a rodinu. Práce je podle Kyrila ryze mužská záležitost. Za tato moudra ho členky různých pravoslavných ženských spolků odměnily spontánním potleskem, po jehož utichnutí se rozešly pečovat o domácí pohodu. Vzhledem k tomu, že k akci nebyla přizvána žádná ze členek dívčí skupiny Pussy Riot, se setkání odehrálo bez jakéhokoliv narušení.

Ondřej Fér