Ministerstvo navrhuje v zákoně o veřejných sbírkách několik změn Foto: Eva Paseková

Chovancova myšlenka zpoplatnit stížnosti: jen nápad bez konkrétní podoby

Ministerstvo vnitra zatím nezná konkrétní podobu úpravy, která by zpoplatnila stížnosti na policisty, jak o tom mluvil ministr Milan Chovanec (ČSSD) v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Nechá proto alespoň vypracovat analýzu, která by měla situaci zmapovat. Mezi politiky nápad rozhodně nezapadl, někteří by pro něho zvedli ruku, jiní v této souvislosti zmiňují širší problém, který se týká podávání trestních oznámení obecně.

Česká justice Chovancův úřad konfrontovala otázkami, jakou konkrétní podobu by ministrova představa měla mít a zda už v této věci úřad vyvinul nějakou aktivitu. Tedy například, zda by šlo o správní poplatek. „Stále platí to, co říkal pan ministr v Hospodářských novinách. S tím, že konkrétnější v tuhle chvíli být ani nemůžeme. Jedná se totiž o dlouhodobější téma, jehož součástí bude i komplexní analýza, která se týká práce a hodnocení policistů,“ omezil se na obecné prohlášení mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Jen obecně odpověděla rovněž mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Radka Sandorová. „GIBS se při své činnosti řídí platnými zákony. V případě, že by byl takový poplatek zaveden, bude jej inspekce respektovat,“ uvedla.

Pokud Chovancova slova mířila především k policistům, padla na úrodnou půdu. Například předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek České justici řekl, že by myšlenku zpoplatnění stížností na policisty předem rozhodně nezavrhoval, i když jde podle něho o věc, kterou je třeba diskutovat a právně ošetřit. „Míří k podstatě problému, kdy opakované, neodůvodněné a někdy až zcela nesmyslné stížnosti na policisty jednak komplikují jejich práci, vystavují je zbytečnému prošetřování a mohou také způsobovat prodlužování šetření některých případů – což může být i součástí taktiky protistrany,“ řekl Štěpánek. To, o čem mluvil ministr Chovanec, se podle něho týká jak policistů v uniformě, tak i na ostatní složky. „Vedle komplikací ve služební rovině samozřejmě tyto neopodstatněné podněty mají dopad i na osobní život policistů a jejich postavení ve službě. A je v jejich zájmu i v zájmu zaměstnavatele, aby je ochránil před bezdůvodným řízením proti nim,“ uvedl šéf policejních odborů.

Pokud by myšlenka doputovala v nějaké formě zákonné předlohy až do sněmovny, vedla by se o ní podle ohlasů vzrušená diskuse. Je ale navíc jasné, že by ji poslanci využili k rozšíření tématu i na jiné instituty. Členka bezpečnostního výboru Jana Černochová (ODS) sice nápad, jak ho formuloval Milan Chovanec, považuje za „hloupost“, nebránila by se ale diskusi o zneužívání institutu trestního oznámení obecně. „Jak jsem měla možnost předběžně se seznámit s výroční zprávou GIBS, neděje se ve sboru nic neobvyklého. To, že si lidé mohou stěžovat na zákrok policie: ano, mohou. Děje se to ve všech civilizovaných zemích. Myslím, že každý občan má mít právo se dovolávat, a to zcela zdarma. Pokud se ale nadúměrně používá institut trestního oznámení, nabízí se otázka, zda například neřešit náklady, které jsou s tím spojené,“ řekla České justici poslankyně Černochová.

Poslanec za KDU-ČSL Ivan Gabal by před rozhodnutím, zda návrh podpořit, rád prostudoval podrobnou statistiku. “ Pokud by se ukázalo, že je GIBS přetěžována nebo kryptozaměstnávána, návrh bych podpořil,“ uvedl.

Ostrý nesouhlas vyjádřil poslanec za TOP 09 Daniel Korte. „To, že občan demokratického státu může někam podat stížnost či poznatky, že policie překročila zákon, patří naprosto k základnímu občanskému právu. Jinak bychom byli za chvíli zpátky v totalitě,“ uvedl v rozhovoru pro Českou justici.

Kategoricky proti jsou i komunisté. Jejich obavy směřují k nemajetným lidem, kteří by na uhrazení poplatku neměli peníze – na čemž by nic nezměnil ani fakt, že by se v případě úspěšné stížnosti vracel. „Nepokládám to za šťastný nápad. Možná by zpoplatnění stížností vedlo ke snížení jejich počtů. Současně by ale omezilo možnost podávání i důvodných stížností nemajetných lidí,“ uvedla poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Robert Malecký