"Každé zařízení které má nějaký výpočetní mechanismus a je připojeno online, se stává možným cílem kriminality. A už jsme doopravdy byli svědky spamových kampaní, které byly šířeny mimo jiné inteligentními ledničkami a toastery," tvrdí expert.

Případů kyberútoků prý přibude, terčem budou třeba ledničky nebo toastery

Česká policie eviduje ročně přibližně 3000 případů, které mají souvislost s informační kriminalitou. Hrozba kyberkriminality i způsobená škoda navíc stále roste. Policie s ministerstvem vnitra proto mají kybernetickou kriminalitu jako jednu ze svých priorit. Řekl to policejní prezident Tomáš Tuhý. Podle policejních expertů čekají Evropu masivní kybernetické útoky, terčem přitom nebudou jen počítače, ale třeba i ledničky.

Na čelním místě internetových stránek www.policie.cz je formulář, na němž mohou lidé i anonymně hlásit trestné činy páchané na internetu. Mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková řekla, že měsíčně přijímají 300 až 400 oznámení, přičemž dvě třetiny z nich jsou relevantní.
Tuhý řekl, že nyní je online na internetu 40 procent populace planety a v roce 2017 už to bude polovina. „Lidé v daleko větší míře využívají internetovou síť a nepoužívají ji pouze pro formu zábavy, ale velmi často i na správu svých financí,“ řekl policejní prezident.

Mezinárodní expert nového centra kybernetické kriminality (EC3) založeného v rámci Europolu v Haagu Jaroslav Jakubček řekl, že Evropa se v budoucnu stane cílem masivních kybernetických útoků, souvisejících s připojením obyvatel rozvojových zemí k internetu, které nastane během pěti až deseti let. „Ze zemí, které momentálně nemají vysoký level připojenosti k internetu, budou pocházet pachatelé, jejichž příjem z kybernetické kriminality bude větší než jejich příjem v rodné zemi,“ řekl Jakubček.

Útokem přitom podle něj nebudou ohroženy jen počítače a přenosné telefony, jež budou i nadále hrát podstatnou roli, ale i různé přístroje, které dříve internetové připojení neměly, ale nyní už tuto funkci mít budou – televizory, ledničky, toastery nebo třeba termostaty. „Každé zařízení které má nějaký výpočetní mechanismus a je připojeno online, se stává možným cílem kriminality. A už jsme doopravdy byli svědky spamových kampaní, které byly šířeny mimo jiné inteligentními ledničkami a toastery,“ řekl Jakubček. Právě u podobných zařízení podle něj v budoucnu kyberkriminality výrazně přibude.

„Nebude se to týkat už jenom krádeží osobních dat, nebude se to týkat jenom financí, ale už se to bude týkat případné fyzické bezpečnosti lidí,“ řekl expert Europolu. Terčem útoků totiž mohou být například i inzulinové pumpy či kardiostimulátory, konfigurované přes internet.
Jakubček řekl, že podle nejrenomovanějších odhadů napáchá počítačová kriminalita ročně škodu 100 až 300 miliard dolarů (více než dvě miliardy až přes šest miliard korun), což je zhruba částka, která odpovídá celému obchodu s drogami na světě.

„Kybernetika se profesionalizuje. Nastává fáze, kde zločinci tu práci sdílejí. Každý se specializuje na to, v čem je opravdu dobrý,“ řekl Jakubček. Uvedl, že na internetu existují fóra a tržiště, kde kriminálníci zboží i služby nabízejí nebo kupují. Stále více se přitom používají virtuální měny, jako je například bitcoin.

-čtk-