Odškodňování se řídí zákonem o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci Foto: archiv

Ministerstvo plánuje plošné prověrky spisů v psychiatrických kauzách

Ministerstvo spravedlnosti chystá plošné kontroly spisů, které se týkají propouštění pacientů, kteří spáchali násilné trestné činy, z ústavní péče do ambulantní. Prověrky se budou týkat těch soudů, které mají ve svých obvodech velká psychiatrická zařízení. V rozhovoru pro Českou justici to uvedla ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

„Jde o prověrky skončených věcí v trestních věcech. Já chci vědět, jak se postupuje v podobných věcech a co je tedy to normou, co je standard, a co je exces. A to teď nejsem schopná říct, nechci činit předčasné závěry v řádu hodin.,“ řekla Válková.

Ministerstvo se pro prověrky rozhodlo v reakci na rozhodnutí Okresního soudu v Opavě, který loni v únoru propustil do ambulantní péče ženu, která v pondělí zaútočila v učilišti ve Žďáru nad Sázavou a jednoho studenta zabila. Výsledky kontrol mají dát odpověď na otázku, zda je rozhodování soudů jednotné. Prověrky budou probíhat v sekci vedené prvním náměstkem Robertem Pelikánem.

Na ministerstvu začala už v polovině září pod vedením sexuoložky Růženy Hajnové pracovat pracovní komise, která má připravit chybějící legislativu u ochranné léčby. „Máme zákon o zabezpečovací detenci, ale úprava ochranné léčby chybí,“ řekla Válková. Podle ní neexistuje dostatečná jistota, že po propuštění nebezpečného pacienta, ať už jde o sexuální deviace nebo závažná psychiatrická onemocnění, bude ambulantní péče účinná. „Na jedné straně máte ústavní psychiatrickou nebo sexuologickou léčbu, kde se s pacientem pracuje, je pod nepřetržitým dohledem, a pak ho propustíte do privátní ambulance lékaře, jemuž za rok pojišťovna proplácí asi dvě a půl hodiny péče. Není zde žádná záruka, že ti psychiatři a sexuologové budou u nebezpeřných deviantů nebo u opravdu vážných psychických poruch vykonávat svoji práci se zárukou stoprocentní spolehlivosti. Chybí mi zde zařízení, jako jsou domy na půli cesty, něco mezi věznicí a svobodou nebo mezi psychiatrickou léčebnou a ambulancí,“ uvedla Válková.

Robert Malecký