Novým ředitelem Generálního finančního ředitelství jmenovala Martina Janečka na návrh Andreje Babiše s účinností ode dneška vláda.

Vláda na návrh Babiše jmenovala Martina Janečka ředitelem Generálního finančního ředitelství

Vláda dnes bez předchozího připomínkového řízení schválila návrh ministra financí a místopředsedy vlády Andreje Babiše na jmenování ředitele Generálního finančního ředitelství a s účinností ode dneška jmenovala do této funkce ředitele ing. Martina Janečka. Výjimku v procesu projednávání udělil předseda vlády Bohuslav Sobotka. Pětatřicetiletý Janeček je mimo jiné autorem návrhu na vytvoření systému proti karuselovým podvodům prostřednictvím zajišťování majetku.

Vzhledem k tomu, že materiál nesouvisí s činností jiných orgánů veřejné správy, byl předseda vlády dne 27. října 2014 požádán o výjimku z vnějšího připomínkového řízení. Této žádosti bylo dopisem předsedy vlády dne 27. října 2014 vyhověno, uvádí se v předkládací zprávě k tomuto bodu dnešního jednání vlády.

Pětatřicetiletý Martin Janeček vystudoval obchodní akademii v Sedlčanech a v roce 2002 ukončil magisterské studium na Jihočeské univerzitě v oboru ekonomika a management.
V roce 2003 krátce pracoval jako referent obchodního oddělení firmy Biochemie s.r.o., Od roku 2004 působil na Finančním úřadě v Českých Budějovicích oddělení správy daní, kde pracoval na kontrole DPH.

V letech 2008 – 2012 zastával funkci vedoucího oddělení nepřímých daní na Finančním ředitelství v Českých Budějovicích a nesl odpovědnost za jihočeský kraj co se týče metodického řízení výkonu správy daně z přidané hodnoty.V současnosti pracuje na Generálním finančním ředitelství.

Podle životopisu, jak je k vládnímu návrhu přiložen, jsou specializací Martina Janečka daňové podvody v DPH a praní špinavých peněz. Téma karuselové podvody přednášel pro odbornou veřejnost i pro specialisty, mimo jiné pro Komoru daňových poradců a orgány činné v trestním řízení. Podle životopisu je autorem návrhu na vytvoření systému proti karuselovým podvodům prostřednictvím zajišťování majetku.

Generální finanční ředitelství podle § 2 odst. 1 zákona o Finanční správě vykonává působnost pro celé území České republiky a v jeho čele je generální ředitel kterého jmenuje a odvolává na návrh ministra financí vláda.

-ire-