Exministryně spravedlnosti Helena Válková Foto: archiv

Boj o podobu zákona o státním zastupitelství se povede v komisi i ve sněmovně

Na dvou frontách bude ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) v následujících dnech obhajovat svůj návrh zákona o státním zastupitelství. Vedle šestičlenné komise, která má zákon posoudit před jeho odesláním do připomínkového řízení, čeká ministryni ostrý souboj s největšími odpůrci – nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. Všichni tři se v pátek zúčastní na sněmovní půdě semináře, který svolal poslanec hnutí Úsvit Marek Černoch.

„K zákonu probíhá mnohaletá debata, která má nelehký cíl: optimálně nastavit fungování státního zastupitelství. Tento seminář by měl v přátelském duchu na tuto diskuzi navázat a k jednomu stolu sezvat aktéry, kteří jsou v zákoně o státním zastupitelství nejvíce zainteresováni a mají k němu co říci,“ uvádí poslanec Černoch.

Česká justice přináší text paragrafovaného znění zákona včetně důvodové zprávy. Koaliční komise má zhruba dva týdny na to, aby navrhla případné změny. O tom, zda je přijme, chce rozhodnout ministryně Válková se svým prvním náměstkem Robertem Pelikánem, kteří jsou automaticky členy komise za hnutí ANO. Do vlády by měl zákon odejít už po připomínkovém řízení do konce roku.

Ustavení komise Válková komentovala jako pat. „Není to vítězství, ale jsem relativně spokojená,“ komentovala výsledek středečního jednání koaliční rady.

Sociální demokracie své dva zástupce vybírá ze tří jmen: odborný mluvčí pro resort spravedlnosti, poslanec Jan Chvojka, předseda ústavně-právního výboru sněmovny Jeroným Tejc a ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier. Podle informací České justice mají k nominaci nejblíže Chvojka a Dienstbier. KDU-ČSL má zatím potvrzené jedno jméno, je jím bývalý soudce a současný ústecký soudní exekutor Vratislav Pospíšil.

Mezi Válkovou a oběma vysokými funkcionáři státního zastupitelství se v minulých dnech rozhořel o podobu nového zákona prudký střet. Ten má kromě úrovně věcné i rovinu osobní: Je veřejným tajemstvím, že se z pozice Pelikánova poradce na tvorbě zákona významně podílel bývalý Zemanův náměstek a krátce i pražský vrchní státní zástupce Stanislav Mečl, jehož vztahy se současným vedením soustavy jsou na bodu mrazu.

Sociální demokracie proti návrhu nového zákona namítá, že se odchýlil od původního věcného záměru, který měl zakotvit větší nezávislost státního zastupitelství na exekutivě. „Zejména poukázali na údajný rozpor s věcným záměrem. Na to, že neposilujeme nezávislost, naopak ji oslabujeme, a že se upevňuje politické ovlivňování státních zástupců. Spíše jde tedy o obavu, že by se nějaká ustanovení při jejich extenzivním výkladu mohla zneužít,“ řekla Válková. Připomínky vzešlé z koaliční komise do zákona hodlá zapracovat, pokud budou věcné. Válková zdůraznila, že státní zástupci jsou podle ústavy součástí výkonné moci.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) k tomu řekl, že odmítá jakoukoliv politizaci systému státního zastupitelství. „Sociální demokracie uplatnila připomínky k systému výběru státních zástupců. My si skutečně nepřejeme, aby docházelo k jakékoliv politizaci systému státního zastupitelství. Chtěli bychom, aby ten zákon šel směrem k posílení nezávislosti státního zastupitelství. Čili ty naše připomínky do značné míry kopírovaly připomínky, které jsme zaznamenali v minulých dnech ze strany Unie státních zástupců,“ řekl Sobotka. Stanovisko Unie státních zástupců je zde.

I podle Pavla Zemana návrh omezuje nezávislost státních zástupců. Mimo jiné proto, že jmenování vedoucích státních zástupců a jejich náměstků i nadále ponechává v rukou exekutivy, tedy ministra spravedlnosti. Funkcionáři mají být jmenováni na základě výběrových řízení organizovaných ministerstvem, podobně jako tomu je podle nové instrukce ministra spravedlnosti třeba u soudců.

Spor se vede i o míru, jakou se exekutiva a vedení soustavy státního zastupitelství mají podílet na stanovení trestní politiky státu. Ministerstvo tvrdí, že odpovědnost za provádění trestní politiky má ministr, nikoli nejvyšší státní zástupce. Návrh proto také stanoví, že ministr spravedlnosti a nejvyšší státní zástupce společně projednávají priority trestní politiky.

Robert Malecký