Vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu tvrdí, že sedmačtyřicetiletého Nguyena a osmapadesátiletého Elischera pojily "velmi blízké a nadstandardní vztahy" Ilustrační foto: archiv

Bývalí trestanci mohou v Německu dobrovolně zpět do vězení

Propuštění vězni se od čtvrtka mohou v německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko za určitých podmínek dobrovolně vrátit načas zpět do vězení. Zemští zákonodárci tak chtějí bojovat proti recidivě trestné činnosti, informovala agentura DPA.

Zmínku o dobrovolném návratu do vězení obsahuje nový zákon o výkonu trestu, který na svém zasedání přijal zemský sněm nejlidnatější německé spolkové země. Někdejší vězeň podle něj může ve lhůtě půl roku po propuštění požádat o návrat zpět do káznice na dobu nanejvýš jednoho měsíce. Důvodem takové žádosti prý má být například situace, kdy by mu dobrovolný pobyt za mřížemi zabránil ve spáchání „těžkého trestného činu“.

Zemský ministr spravedlnosti Thomas Kutschaty k opatření uvedl, že bývalí vězni často po propuštění pociťují značné odcizení od společnosti, která nechápe jejich situaci, a mnozí se s nově nabytou svobodou jen těžko vyrovnávají. V prvních šesti měsících po propuštění se pak prý rozhoduje o jejich dalším osudu.

Dobrovolný návrat do vězení by tak prý mohl mít pozitivní dopad na počet recidivistů. Krátkodobý pobyt za mřížemi by bývalým kriminálníkům podle Kutschatyho umožnil vyrovnat se s nově vzniklou situací a připravit se řádně na život mimo celu.

Žadatel o krátkodobý pobyt ve vězení by se podle zákona podílel na finančních nákladech spojených s jeho ubytováním a na své přání by byl okamžitě opět propuštěn i před uplynutím nejvyšší možné měsíční lhůty.

Podle ministra Kutschatyho vláda nepočítá, že by zájem o nové opatření předčil možnosti vězeňského systému spolkové země.

-čtk-