Vítkovice Power Engineering jsou součástí strojírenské skupiny Vítkovice Holding podnikatele Jana Světlíka Foto: archiv

Insolvenční Kobra označí podvodné insolvence, policisté se mají učit i stíhat

Na ministerstvu spravedlnosti vzniká tým, který bude analyzovat podvodná insolvenční řízení. Tzv. insolvenční Kobra má policistům a státním zástupcům označit podezřelé případy, kdy byl majetek společností napaden pomocí falešných inslovenčních pohledávek. Hlavním cílem je, aby se orgány činné v trestním řízení naučily takové případy rozpoznat, náměstek Robert Pelikán ale zároveň chce, aby se zjevné kriminální činy „odstíhaly“.

Ministerstvo vychází ze seznamu několika desítek údajně podvodných insolovencí, které shromáždil místopředseda Svazu průmyslu Pavel Juříček. Ten má sám s podvodnou insolvencí zkušenost: jeho firma Brano Group před čtyřmi lety koupila výrobce kotlů Mora – Top a investovala milionové částky. Společnost se po čase kvůli jednomu spornému platebnímu příkazu dostala do insolvence. Juříček tvrdí, že následkem vadného rozhodnutí insolvenčního soudu skončil výrobní program společnosti.

„Díky aktivitě pana Juříčka máme dnes k dispozici už poměrně velké množství podezřelých insolvencí. Teď chceme tyto insolvence podrobně analyzovat, vytřídit ty, které jsou doopravdy závažně podezřelé a ukázat proč. A na tom naučit orgány činné v trestním řízení, na co se mají zaměřit a jak to rozpoznat,“ řekl České justici Pelikán. „Jde samozřejmě i o to, aby se pokud možno odstíhalo, co se tam případně zjistí kriminálního,“ dodal.

Podle Pelikána jde zčásti o náhradu za dosud neexistující speciál na potírání závažné hospodářské kriminality. Ten se stal hlavním sporným bodem připravovaného zákona o státním zastupitelství. Ministerstvo se ve svém návrhu vydalo cestou dvoustupňového speciálního státního zastupitelství podle rakouského vzoru, u koaličních partnerů i protikorupčních organizací ale s touto představou narazilo. Námitky směřují proti šíři záběru, ČSSD i lidovci navrhují jen jeden speciál, nejlépe při Nejvyšším státním zastupitelství.

Pelikán České justici řekl, že se zákon pokusí odblokovat. Ministerstvo připraví variantu inspirovanou ve skandinávských zemích. Například ve Švédsku funguje od roku 2003 malý speciál osmi státních zástupců, kteří mají k dispozici čtyři desítky policistů a finančních a účetních expertů. Podobné je to i v Norsku.

Česká justice nedávno upozornila, že tzv. Juříčkovým seznamem se chystá pracovat i Bezpečnostní informační služba a Národní bezpečnostní úřad. Svaz průmyslu a dopravy rozeslal podnikatelům, kteří se stali obětmi insolvenčních podvodů, formulář, na který mají napsat jména soudce nebo insolvenčního správce, kteří se na jejich případu „podepsali.“ Akce je společnou iniciativou BIS a NBÚ, které Juříčka kontaktovaly s žádostí o poskytnutí informací.

Podle šéfa Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka jsou insolvence jedním z hlavních problémů české ekonomiky a mohou odradit zahraniční investory nebo způsobit přesun českých firem do zahraničí. „Je to velké ohrožení ekonomiky,“ prohlásil Hanák.

Robert Malecký