Padesátiletý Ivo Pěgřímek byl předsedou Českého báňského úřadu od roku 2008. Foto: ČBÚ

Předseda báňského úřadu Pěgřímek končí, jeho nástupce není možné vybrat

Dlouholetý šéf Českého báňského úřadu Ivo Pěgřímek končí ve funkci. Svůj záměr odstoupit ke konci roku 2014 minulý týden oznámil dopisem odeslaným všem členům vlády. Jeho služební místo ale není zatím možné obsadit kvůli fiasku s výběrem náměstka pro státní službu. Ministerstvo průmyslu varuje, že podobné problémy mohou ohrozit chod státních úřadů.

Pěgřímkův dopis dostali ministři na stůl minulý týden. Předseda báňského úřadu je informuje, že dle platného vnitřního předpisu Českého báňského úřadu bude úřad do doby jmenování nového předsedy vést statutární náměstek předsedy Českého báňského úřadu Martin Štemberka. V tom by problém nebyl, Štemberka byl dlouholetým statutárním zástupcem a je v oboru uznávaným odborníkem.

Ohrožení chodu státních úřadů?

Potíž s výběrem Pěgřímkova nástupce nastala, když se minulý týden zhroutilo výběrové řízení na náměstka ministra vnitra pro státní službu. „Není možné obsadit volné služební místo předsedy ČBÚ, které vzniklo ze zákona 6. listopadu 2014, ale ani jiná volná služební místa vzniklá ze zákona k výše uvedenému datu. Tento problém se netýká jen Ministerstva průmyslu a obchodu a jemu podřízených služebních úřadů, ale všech služebních úřadů, ve kterých jsou volná služební místa vzniklá ze zákona 6. listopadu 2014,“ informuje členy vlády ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek ve zprávě, kterou má Česká justice k dispozici.

Mládek upozorňuje, že výběr šéfa státní služby by měl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) urychlit, jinak hrozí problémy na dalších úřadech napříč státní správou. „Je nutné, aby Ministerstvo vnitra urychlilo výběrové řízení na funkci náměstka pro státní službu a stanovilo kritéria tohoto výběrového řízení, která budou stanovena především s ohledem na odborné předpoklady uchazečů, ale současně s ohledem na jejich reálnou splnitelnost. Současný stav je nevyhovující a může ohrozit chod některých služebních úřadů,“ píše Mládkovo ministerstvo.

Příliš přísná kritéria

Narážka na reálnou splnitelnost předpokladů odkazuje ke zrušenému výběrovému řízení na náměstka pro státní službu a personálního ředitele. Nikdo z uchazečů o funkci totiž nesplnil kritéria výběrového řízení. Minulý týden to konstatovala komise, která má výběr lidí na tyto klíčové pozice na starosti. O post náměstka měli zájem tři lidé, personálním ředitelem chtěl být jeden člověk. Konkurs byl zastaven, pohovory s kandidáty se už ani neuskuteční.

Pěgřímek byl předsedou Českého báňského úřadu od roku 2008. O rok později se měl stát ministrem průmyslu a obchodu v úřednické vládě Jana Fischera, kam ho nominoval tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek. Ministrem se ale nakonec stal Vladimír Tošovský.

Robert Malecký