Bývalý středočeský hejtman, exposlanec David Rath. Foto: archiv

Rath rozšiřuje stížnost, rozhodovaly o něm prý nesprávné členky senátu

Advokát obžalovaného Davida Ratha rozšířil minulý týden stížnost proti usnesení Krajského soudu v Praze, že soudce Robert Pacovský není v jeho případu podjatý. Z protokolu z neveřejného jednání o Rathově stížnosti proti soudci Pacovskému David Rath zjistil, že členkami senátu byly dvě paní Věra Vokatá a Anna Drábková, které ovšem nikdy nebyly členkami senátu, který o Rathovu případu rozhoduje.

Proti usnesení Krajského soudu v Praze, že soudce, který případ soudí, není podjatý, podal David Rath stížnost k Vrchnímu soudu v Praze už na konci ledna. Nyní stížnost na základě informace z vyhotoveného protokolu o paní Vokaté a Drábkové rozšířil. Správnost sepsaného protokolu stvrdil předseda senátu svým podpisem, upozorňuje.

O námitce podjatosti Mgr. Roberta Pacovského se mělo dne 7.1.2015 konat neveřejné zasedání, v jehož průběhu měla být uvedena rozhodnutí učiněná dříve ve věci podjatosti předsedy senátu, uvádí se v rozšíření stížnosti proti rozhodnutí Krajského soudu v Praze.

„Podle vyhotoveného protokolu se neveřejné zasedání mělo konat po dobu 30 minut. Členy senátu – dle protokolu – byli kromě předsedy Mgr. Roberta Pacovského také paní Věra Vokatá a paní Anna Drábková,“ píše se v rozšíření stížnosti doslova.

Paní Věra Vokatá ani paní Anna Drábková dosud nebyly členy senátu rozhodujícího u Krajského soudu v Praze v dané věci. Uvedené osoby nejsou ani náhradnicemi tohoto senátu.

Dle čl. 38 odst. 1 Listiny základních práv a svobod nesmí nikdo být odňat svému zákonnému soudci. Příslušnost soudu i soudce stanoví zákon, upozorňuje v písemném rozšíření stížnosti advokát Adam Černý s odkazem na §31 trestního řádu.

Podle §31 o vyloučení soudce rozhodne orgán, kterého se tyto důvody týkají, a to i bez návrhu. O vyloučení soudce nebo přísedícího, pokud rozhodují v senátě, rozhodne tento senát. Paní Věra Vokatá a paní Anna Drábková však nejsou „tímto senátem“, protože dosud nebyly členkami ani náhradnicemi tohoto senátu, který o Rothově případu rozhoduje. V rozporu s Listinou i s trestním řádem tak byly k rozhodování o Davidu Rothovi přizvány osoby neseznámené s trestní věci týkající se Davida Ratha ani s průběhem celého řízení.

„Motivy takového jednání nejsou stěžovateli známy. Proto se brání myšlence, že postup byl ze strany předsedy senátu účelový, aby rozhodnutí o námitce podjatosti znělo v jeho prospěch. Přísedící, kteří neznají kauzu ani nebyli podrobně seznámeni s namítanými důvody možné podjatosti předsedy trestního senátu, Mgr. Roberta Pacovského, a s tím, že existují důvody jeho vyloučení z projednávání této věci, a to pro důvodné pochybnosti o jeho nezávislosti a nestrannosti, nemohou zákonně rozhodnout v této věci,“ píše v rozšířené stížnosti advokát Adam Černý.

Kromě soudce Roberta Pacovského proto David Rath prostřednictvím svého advokáta nově navrhuje vyloučit z projednávání jeho věci také přísedící paní Věru Vokatou a Annu Drábkovou.

-ire-