Případ největší krádeže dat se dostal k soudu

Ve Spojených státech padla obvinění v případu největší krádeže dat v americké historii. Dva Vietnamci a jeden Kanaďan zcizili data ze zhruba miliardy mailových adres a vydělali na tom asi dva miliony korun.

Při průnicích Vietnamců do sítí osmi velkých amerických firem došlo podle agentury Reuters k největší krádeži dat v americké historii. Z dokumentů zpřístupněných soudem není možné zjistit, které konkrétní společnosti byly napadeny, podle agentury Reuters je ale vysoce pravděpodobné, že to byl právě jeden z obviněných, Giang Hoang Vu, kdo v roce 2011 podnikl útok proti datové síti společnosti Epsion. Podle obvykle dobře informovaného security bloggera Briana Krebse stál Vu se svými kumpány Viet Quoc Nguyenem a Davidem – Manuelem Santosem da Silvou také za útoky proti sítím bankovního domu JP Morgan Chase a Citi Group.

Útoky probíhaly od února 2009 do června 2012 a útočníci se při nich kromě mailových adres snažili dostat i k dalších osobním informacím o vlastnících účtů. Po získání mailových adres na ně muži začali rozesílat spam, čímž si podle obvinění přišli na dva miliony dolarů. Podle obžaloby oba muži využili mailové adresy k přesměrování lidí na webové stránky prodávající falešný software společnosti Adobe, přičemž následně získávali provize z prodeje těchto programů.

Spolupráce mezi muži probíhala tak, že se Nguyen naboural do systémů poskytovatelů mailů a ukradl z nich seznamy obsahující více než miliardu elektronických adres. Poté společně s Vuem rozeslali desítky milionů nevyžádaných mailů. Da Silva se prostřednictvím portálu Marketbay, který spoluvlastnil, staral o legalizaci zisků. Byl zatčen na jednom floridském letišti, když se snažil na poslední chvíli uprchnout ze Spojených států.

“Na tomto případu je jasně vidět hrozba, kterou představuje současný kybernetický zločin. Hackeři se již při svých útocích nezaměřují pouze na jednu firmu, ale provádí masivní útoky proti různým společnostem v daném odvětví,“ uvedl žalobce John A. Horn.

Ondřej Fér