Policista byl obviněn z přijetí úplatku, zneužití pravomoci a porušení povinností příslušníka bezpečnostního sboru. Ilustrační foto: Mediafax

Ministerstvo vnitra chystá zvláštní vyhlášku o náhradách za bolest členů bezpečnostních sborů

Pouze členů bezpečnostních sborů se bude nově týkat vyhláška, kterou se mají zvýšit náhrady za bolest a za ztížené společenské uplatnění v důsledku úrazu ve službě nebo kvůli nemoci z povolání, jak ji navrhuje ministerstvo vnitra. Speciální vyhláška pro členy bezpečnostních sborů nově stanovuje hodnotu bodu na 250 korun namísto původních 120 korun. Doposud se u členů bezpečnostních sborů postupovalo podle obecného právního předpisu.

Návrh vyhlášky má pouhé čtyři strany textu, avšak její součástí je dalších 44 stran příloh podrobných seznamů různých zranění včetně jejich bodového ohodnocení. Seznamy do podrobností postihují všechny části těla, které si mohou členové Policie ČR, zpravodajských služeb nebo Celní správy ve službě zranit od očního víčka a rtu, přes různorodé zlomeniny a vymknutí, popálení a poleptání, natržení vnitřních orgánů až po rány do hlavy, do pyje nebo do pochvy a vulvy. Všechny typy zranění jsou v přílohách bodově ohodnoceny.

Zvýšení hodnoty bodu na 250 Kč podle předkladatele plně vystihuje jednak význam zdraví člověka, v daném případě příslušníka bezpečnostního sboru, zdůrazňuje důvodová zpráva. Za další pak “akcentuje určitou míru inflace od doby přijetí původní vyhlášky”. Podle názoru předkladatele tato výše hodnoty bodu plně odpovídá společenské potřebě.

Návrh vyhlášky připravilo ministerstvo vnitra ve spolupráci s ministerstvem spravedlnosti, ministerstvem financí, BIS, ÚZSI a GIBS, kterých se také týká. Nově navrhovaný právní předpis o postupu při určování náhrady za bolest a za ztížení společenského uplatnění je určen výhradně příslušníkům bezpečnostních sborů. Jde o příslušníky Policie České republiky, Hasičského záchranného sboru České republiky, Celní správy České republiky, Vězeňské služby České republiky, Generální inspekce bezpečnostních sborů, Bezpečnostní informační služby a Úřadu pro zahraniční styky a informace.

Do doby vydání tohoto právního předpisu se postupovalo podle § 228 odst. 1 zákona, tzn. podle obecného právního předpisu – vyhlášky č. 440/2001 Sb., o odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění, který je novým občanským zákoníkem zrušen.

Speciální vyhláška pro členy bezpečnostních sborů s sebou ponese také speciální náklady. Podle důvodové zprávy zvýšení hodnoty bodu se z dosavadních 120 Kč na 250 Kč bude znamenat zvýšení výdajů státního rozpočtu v rámci příslušných kapitol o cca 13 miliónů Kč.

-ire-