Robert Pelikán s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem Foto: MSp

Pelikán v novém zákoně o státním zastupitelství navrhuje zrušit vrchní stupně

Nový zákon o státním zastupitelství navrhuje zrušit vrchní stupně v soustavě. Vzniknout by podle návrhu měl také speciální tým žalobců, kteří se zaměří na boj proti závažné hospodářské kriminalitě. Návrh podpořilo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ), má podporu Unie státních zástupců a vyhovuje i vládní koalici. Novinářům návrh představil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Návrh zákona v nejbližších dnech půjde do připomínkového řízení. Pokud všechno půjde hladce, tak by měl být účinný od 1. ledna 2017.

„Podařilo se nám dosáhnout shody podle mého názoru se všemi klíčovými aktéry celého procesu,“ prohlásil Pelikán. Ministr očekává, že by předloha zákona mohla bez větších potíží projít legislativním procesem. „Je dobrým novým zákonem o státním zastupitelství a zákonem, který by měl nastartovat novou éru veřejné žaloby,“ doplnil Pelikán.

Podle bývalého ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) je zákon v hrubých obrysech přijatelný, protože navazuje na návrh, který před dvěma lety předložil vládě a Sněmovně. „Největší diskuse lze očekávat kolem tzv. speciálu. Debata jistě bude o jeho kompetencích, aby nedocházelo v této oblasti v praxi ke zmatkům, a také o tom, zda jeho zřízením nedojde ke vzniku koncentrace moci bez adekvátní kontroly,“ napsal v prohlášení Blažek.

Podle šéfa NSZ Pavla Zemana návrh zákona zohledňuje připomínky žalobců i koalice. „Aktuální podobu zákona proto velmi vítám,“ doplnil Zeman, který byl původní podobou zákona zklamaný. Šéfka pražského vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová uvítala, že byl nakonec zachován původní věcný záměr zákona. „Pokud má vzniknout onen speciální útvar, tak za logické považuji, že zanikají vrchní státní zastupitelství. To je jediná logická možnost,“ řekla Bradáčová, které se také dřívější podoba zákona nelíbila.

Představenou podobou zákona podporuje i Unie státních zástupců. „Pochopitelně ještě neznáme detailní podobu zákona, jednotlivé paragrafy. K těm se budeme vyjadřovat v rámci připomínkového řízení. V obecné rovině ale s tímto návrhem souhlasíme,“ řekl České televizi prezident unie Zdeněk Matula. Připravit zrušení vrchních zastupitelství a dalších organizačních změn lze podle něj stihnout do roku 2017, jak plánuje ministerstvo. „Vnímáme to jako omezení byrokracie a možnost sjednocení postupu státních zástupců. Bude jeden centrální orgán,“ doplnil Matula.

Žalobcům i dalším kritikům, jako třeba senátorům za Stranu zelených, vadilo třeba údajné omezení nezávislosti státních zástupců a snaha o jejich větší připoutání k politické moci.

Návrh zákona, který Pelikán v pondělí představil, má zrušit vrchní státní zastupitelství. Ta nyní sídlí v Praze a Olomouci. Místo vrchních žalobců by u kauzy vrchních soudů měli mít nově na starosti žalobci z krajských zastupitelství. V soustavě žalobců budou působit tzv. vedoucí státní zástupci, kteří budou ve funkci sedm let na základě výběrového řízení.

V soustavě žalobců by tak měly nadále zůstat okresní státní zastupitelství, krajská státní zastupitelství a NSZ. Zároveň vznikne speciální tým státních zástupců, kteří budou bojovat proti nejzávažnější finanční a hospodářské kriminalitě se škodou přes 300 milionů korun. Na tyto žalobce nebude přímo dohlížet NSZ, bude se však zabývat případnými stížnostmi proti rozhodnutím žalobců ze „speciálu“. Kvůli tomu podle ministerstva spravedlnosti nemuselo vzniknout nadřízené speciální zastupitelství, což bylo v minulosti rovněž terčem kritiky. Nový zákon také chce zavést hodnocení a sledování kariérního růstu žalobců.

Podle Pelikána zákon posiluje nezávislost i odpovědnost jednotlivých státních zástupců. Žalobci by například měli zpětně nahradit škodu, kterou kvůli jejich chybě bude muset stíhaným vyplatit stát. „Dále se snižuje možnost vlivu politické reprezentace do soustavy státní žaloby. Omezuje se právo ministerstva na informace z trestních řízení,“ dodal Pelikán. Podle něj zákon znemožňuje, aby se resort dostal k informacím z živých kauz.

-čtk-