Předseda Okresního soudu Brno-venkov Petr Jirsa Reprofoto: ČT

Předseda Okresního soudu Brno-venkov Petr Jirsa už má koncept ústavní stížnosti kvůli platům

Předseda Okresního soudu Brno-venkov Petr Jirsa už má k dispozici koncept ústavní stížnosti proti rozhodnutí Nejvyššího soudu, které rozpoutalo nedávnou politickou bitvu o doplatky platů soudců a státních zástupců. Jirsa to potvrdil České justici. Na ministerstvu dál intenzivně vzniká samotný text ústavní stížnosti, na starosti ho má mezinárodní a ústavně-právní úsek vedený náměstkem Petrem Jägerem.

„Mám k dispozici koncept té stížnosti, jsou to dva dny, co jsem ho obdržel,“ řekl Jirsa v pátek odpoledne České justici. Na jeho prostudování zatím neměl kvůli pracovnímu vytížení čas. Už dříve Jirsa oznámil, že teprve po prostudování ministerského návrhu se rozhodne, zda stížnost vůbec podá. Je přitom jediný, kdo tak může učinit a z politických kruhů je na něho v tomto smyslu vyvíjen enormní tlak.

Další postup nejspíš politiky příliš neuklidní. Tak jako ministerstvo zatím napínalo soudce Jirsu, když mu dva týdny před vypršením termínu pro podání poslalo teprve koncept, bude teď naopak napínáno ministerstvo. Soudce Jirsa totiž příští týden stráví na dovolené v zahraničí a stížností se bude zabývat až v posledním březnovém týdnu, tedy těsně před vypršením lhůty. Sám tento týden v rozhovoru s Českou justicí označil za „kritický“.

Očekávalo se, že s předsedou soudu Jirsou bude jednat ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) během své čtvrteční a páteční návštěvy justičních činitelů v Brně. Ke schůzce ale nedošlo.

My vám stížnost napíšeme, vy ji podejte

Ministerstvo nadále počítá s tím, že by jako vedlejší linka k postupnému uzavírání dohod o narovnání s jednotlivými soudci a státními zástupci měla být ústavní stížnost podána. Naplňuje tak přímý pokyn premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Jirsa je k podání stížnosti oprávněn jako hlava soudu, který se soudkyní Okresního soudu Brno-venkov Janou Lorencovou prohrál pracovně-právní spor o dorovnání platu jak kvůli nesprávně stanovené základně, tak kvůli sníženému koeficientu. Aby ministerstvo situaci nerozhodnutému Jirsovi ulehčilo, připravilo argumentační základ budoucí stížnosti, se kterým se Jirsa bude moci ztotožnit. A podle informací České justice také samotný širší text ústavní stížnosti.

Petr Jirsa už dříve pro Českou justici uvedl, že stále není o svém dalším postupu rozhodnut. Sepsání návrhu stížnosti ale byla jeho podmínka, aby o věci vůbec uvažoval. „Rozhodně jsem jim řekl, že jim neříkám kategoricky ne, ale že stále zvažuji argumenty pro a proti. Pokud bych měl vůbec podávat nějakou ústavní stížnost, tak si samozřejmě nejprve  musím přečíst, jak by ta stížnost zněla. Základní předpoklad je, abych měl na stole nějaké znění ústavní stížnosti, abych se podíval, o jaké argumenty je případně opřená,“ vysvětli předseda soudu.

Dohodu jako poslední svoji velkou agendu prosadila ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), za justici byli jejími hlavními architekty předsedové Nejvyššího a  Nejvyššího správního soudu Pavel Šámal a Josef Baxa.

Robert Malecký