Dostat se dnes z Mnichova, Belgie, odkudkoli z Evropy do Prahy autem je možné úplně bez problémů v řádu několika hodin, potvrdil, co je zjevné ministr Milan Chovanec pro dnešní iDnes. Foto: Mediafax

Výsledky prověrky zásahu v Uherském Brodu budou do dvou týdnů

Za jeden až dva týdny by podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) mohly být známy první výsledky prověrky policejního zásahu při nedávné tragédii v Uherském Brodu. Zásah vyšetřuje i Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ministr to řekl po jednání Bezpečnostní rady státu, které předložil prvotní analýzu tragédie.

Materiál obsahuje pět bodů, které se týkají komunikace s obcemi a kraji, přípravy krizových plánů, dosahu zásahových jednotek, výcviku a školení policistů nebo získávání zbrojních průkazů.

Tragédie se stala 24. února v uherskobrodské restauraci Družba, kde třiašedesátiletý muž zastřelil osm lidí a pak i sebe. Policie čelila kritice kvůli tomu, že údajně proti střelci zasáhla příliš pozdě.

Podle Chovance by měly být nejprve známy výsledky interního šetření policie. Zásah vyšetřuje i Generální inspekce bezpečnostních sborů, které to potrvá déle. „Jejich šetření nebude ukončeno dříve než v řádech měsíců. Jedná se o poměrně rozsáhlou kontrolu,“ podotkl Chovanec.

Analýza tragédie podle Chovance ukázala, že by se měla zlepšit komunikace policie s obcemi a kraji. V této souvislosti se plánuje setkání s hejtmany a jednalo se i se Svazem měst a obcí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce, aby ministr vnitra připravil koncepci změn fungování policie, která bude mimo jiné obsahovat informace, jak jsou připraveny zásahové jednotky, nebo informace o výcviku a školení policistů. „Chtěli bychom zhruba 4000 policistů dostat do ulic, a ne do kanceláří,“ popsal Chovanec plány pro příští čtyři roky, kdy by chtěl ministr zvýšit početní stavy policistů. Nyní u policie slouží zhruba 40.000 lidí.

Teprve na začátku je podle Chovance debata o případné změně kolem získávání a udělování zbrojních průkazů. „Já si myslím, že musíme jít cestou toho, abychom lépe zapojili odbornou veřejnost, to znamená lékaře, do procesu vydávání zbrojních průkazů,“ uvedl Chovanec. Případné změny by podle něj neměly šikanovat poctivé držitele zbrojních průkazů. „Chceme, aby měl stát efektivní nástroj v těchto věcech,“ doplnil Chovanec.

-čtk-