Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Foto: Mediafax

Ať Rafaj pokračuje ve funkci předsedy ÚOHS, navrhuje vládě premiér Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka se rozhodl navrhnout vládě, aby schválila Petra Rafaje, stávajícího předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), ve funkci i na dalších šest let. Pokud mu vláda vyhoví, bude mít poslední slovo prezident republiky Miloš Zeman, který podle Ústavy předsedu úřadu jmenuje na návrh vlády. Stávající funkční období končí Petru Rafajovi 8. července.

„Vláda navrhuje prezidentu republiky, aby jmenoval Ing. Petra Rafaje do funkce předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže na druhé funkční období s účinností od 9. července 2015,“ stojí v materiálu, který Sobotka předkládá ministrům.

„Vzhledem k tomu, že je zde plno rozdělané práce, budu rád, když ji budu moci dokončit,“ řekl České justici Rafaj.

Rafaj, bývalý poslanec ČSSD, se do funkce dostal v roce 2009 na základě dohody mezi ODS a ČSSD. Podle informací České justice ovšem koalice o jeho jmenování ještě nerozhodla a především vicepremiér, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš o obsazení této funkce velmi stojí.

Zdroj blízký špičkám koalice České justici sdělil, že s ohledem na střet zájmů a podnikání Andreje Babiše je ve hře varianta formálně lidoveckého kandidáta, s nímž by Babiš souhlasil. V této souvislosti padlo jméno Kamila Rudoleckého, stávajícího náměstka ministra dopravy Dana Ťoka, který v minulosti již na ÚOHS působil.

-tra-