Ministerstvo financí posílá do vlády materiál, který jemně řečeno nepracuje s úplně přesnými informacemi. Ilustrační foto: archiv

Ministerstvo financí upozorňuje vládu na neexistující střet zájmů v arbitráži s WNC Factoring

Ministerstvo financí posílá na dnešní jednání vlády materiál, v němž varuje před „nepředvídatelným vývojem“ v arbitrážním sporu s britskou společností WNC Factoring Ltd. Prý vyšel najevo střet zájmů v advokátní kanceláři Weil, Gotshal & Manges, která ČR zastupuje, prošetřuje ho Česká advokátní komora a je třeba právní zastoupení změnit, informuje ministry resort financí. Má to ale háček: Stížnost byla mezitím stažena, protistrana neexistenci střetu zájmů uznala, což jsou skutečnosti ministerstvu známé. Proč na původním znění zprávy Babišův resort trvá, tiskový odbor nevysvětlil.

Célá citace ze zprávy pro ministry zní takto: „V mezinárodním arbitrážním sporu s britskou společností WNC Factoring Ltd., která je zastoupena londýnskou pobočkou advokátní kanceláře Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan (jednou ze světově nejlepších advokátních kanceláří v oblasti mezinárodních arbitráží), došlo v nedávné době k nepředvídatelnému vývoji, neboť vyšel najevo střet zájmů na straně zastupující advokátní kanceláře Weil, Gotshal & Manges, spočívající ve skutečnosti, že jeden z advokátů této kanceláře v minulosti v klíčové roli pracoval na této kauze pro protistranu a disponuje tak údajně veškerými informacemi o společnosti WNC a její procesní strategii.  Tato skutečnost byla protistranou vznesena v probíhající arbitráži a advokátní kancelář v této věci podala i stížnost k České advokátní komoře na dva advokáty Weil, Gotshal & Manges. Tato skutečnost výrazně snižuje kredibilitu České republiky v probíhajícím řízení a též vystavuje případný příznivý rozhodčí nález nebezpečí zrušení ze strany švýcarských soudů. Z tohoto důvodu je nutné právní zastoupení v tomto sporu změnit.“

WNC Factoring v arbitráži po České republice požaduje nejméně půl miliardy korun za to, že jí údajně prodala podnik zahraničního obchodu Škodaexport v horším stavu, než britská firma předpokládala. Arbitráž byla zahájena 26. září 2014 na základě Dohody mezi Českou a Slovenskou Federativní Republikou a Spojeným královstvím Velké Británie a Severního Irska o podpoře a vzájemné ochraně investic. WNC Factoring v této arbitráži zejména tvrdí, že se Česká republika měla dopustit porušení mezinárodní dohody při prodeji akcií společnosti Škodaexportu, a.s. ve výběrovém řízení Ministerstva financí v roce 2008, ve kterém měla její dceřiná společnost ČEX a.s. nabýt 100 % podíl ve společnosti Škodaexport na základě nepravdivých informací.

Česká advokátní komora skutečně údajný střet zájmů na podnět protistrany vyšetřovala, jak České justici potvrdila mluvčí komory Iva Chalouková. „Stížnost společnosti WNC Factoring Ltd., ČAK skutečně obdržela a týkala se dvou advokátů spolupracujících s AK Weil, Gotshal & Manges. Stížnost byla standardně přešetřována nezávislým kontrolním orgánem ČAK, který je volen tajnou volbou jedenkrát za 4 roky na sněmu ČAK. V průběhu procesu šetření však původní stěžovatel vzal svou stížnost kompletně zpět, a ta tak byla bez dalšího šetření odložena,“ uvedla Chaloupková.

Podle informací České justice došlo na mezinárodní úrovni k dohodě obou zastupujících právních kanceláří, jejíž součástí je i ujednání, že údajný střet zájmů nebude po ukončení arbitrážního řízení vznesen jako námitka. O této skutečnosti mělo být informováno i Ministerstvo financí.

To na dotaz České justice nevysvětlilo, jaký bude jeho další postup, pouze v obecné rovině konstatovalo, proč je nadále ostražité. „Otázka střetu zájmů v případě zastupujícího advokáta respektive advokátní kanceláře je v mezinárodním rozhodčím řízení brána velmi vážně.  Pokud taková otázka v rozhodčím řízení vyvstane, je třeba ji na jedné straně velmi pečlivě analyzovat, na druhé straně je však třeba i s ohledem na lhůty v již probíhajícím rozhodčím řízení podniknout okamžité kroky k zajištění co nejefektivnější ochrany zájmů České republiky. S ohledem na to, že rozhodčí řízení ve věci WNC Factoring Ltd. stále probíhá, celou záležitost nebudeme více komentovat,“ uvedl mluvčí ministerstva Radek Ležatka.

Samotná pražská kancelář Weil, Gotshal & Manges k věci uvedla slovy partnerky Karoliny Horákové následující: „K celé věci se nehodláme obšírněji vyjadřovat, avšak vylučujeme existenci střetu zájmů na straně naší kanceláře, což bylo potvrzeno i Českou advokátní komorou. Klientovi jsou tyto skutečnosti známy.“

Robert Malecký