Podat vysvětlení na policii půjde podle informací ČJ i ministr Robert Pelikán Foto: MSp

Sněmovnou prošla novela, která má ochránit partnery dlužníků v exekuci

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu občanského soudního řádu a exekučního řádu, která z větší části pochází z dílny Ministerstva spravedlnosti. Nová úprava má lépe uspořádat vztahů mezi dlužníky a věřiteli, a to zejména v oblasti společného jmění manželů. Exekutor bude muset povinně přihlížet k rozsahu majetku manželů dle záznamů v tzv. Seznamu listin a tomu z partnerů, který není dlužníkem, zůstane při exekuci účtu zachována polovina finančních prostředků.

Až deset procent stížností na provedení exekuce se týká zabavování majetku toho z partnerů, který dluhy nezpůsobil.  Manželé sice již teď mají možnost upravit své majetkové poměry a nechat si je zapsat do speciálního seznamu vedeného u Notářské komory, ale až díky schválené novele bude muset exekutor k těmto dohodám přihlížet již při zahájení exekuce. Dále se ten z partnerů, který dluhy nezpůsobil, nebude muset obávat, že z jeho účtu budou strženy všechny peníze. Naopak, polovina z nich mu zůstane automaticky zachována.

„Není rozhodně spravedlivé, aby jeden z manželů byl postihován za nezodpovědné jednání svého partnera, který vytvořil dluhy a nesplácel je. Z praxe víme, že až deset procent stížností na zabavování majetku exekutory míří tímto směrem, což je dosti znepokojivé číslo,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Novela mění postup soudu nebo soudního exekutora při výkonu rozhodnutí vedeném na společné jmění manželů. Nově musí zohledňovat stav, kdy zákonný rozsah společného jmění manželů byl zúžen nebo jinak změněn smlouvou nebo rozhodnutím soudu evidovaným v Seznamu listin o manželském majetkovém režimu vedeným nově od 1. 1. 2014 Notářskou komorou České republiky. V současné době se k takovým smlouvám či rozhodnutím nepřihlíží. Je-li dnes postižen majetek, který do společného jmění po jeho zúžení nepatří, musí manžel nebo manželka dlužníka podat vylučovací žalobu k soudu, který o vyloučení majetku z výkonu exekuce rozhodne.

Manželovi dlužníka má také nově zůstat na účtu k dispozici vždy jedna polovina částky, která na účtu byla v okamžiku, kdy bylo peněžnímu ústavu doručeno usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí nebo exekuční příkaz, přičemž minimálně tam musí zůstat dvojnásobek životního minima jednotlivce. Pokud na účtu manžela dlužníka nebudou žádné peněžní prostředky, které před uložením na účet byly ve společném jmění manželů, bude výkon rozhodnutí zastaven.

„Nově nastavujeme systém tak, abychom na jedné straně ochránili věřitele, jejichž zájmy by mohly být poškozeny, pokud by nebylo vůbec možné postihnout peněžní prostředky na účtu manžela, na straně druhé však myslíme i na ochranu manžela dlužníka, který si ani nemusí být vědom existence titulu pro výkon rozhodnutí a při zablokování účtu může například ztratit schopnost splácet své úvěry,“, uvedl Pelikán.

Novela by měla přinést spravedlivější úpravu i do oblasti náhrady nákladů řízení. Účastník sporného soudního řízení a exekučního řízení, který v těchto řízeních nebyl zastoupen advokátem, notářem nebo patentovým zástupcem, má mít nově právo na přiznání náhrady hotových výdajů v paušální výši podobně jako účastník řízení, který je zastoupený advokátem. Nezastoupený účastník řízení již nebude muset za účelem přiznání náhrady prokazovat hotové výdaje, protože mu bude v případě vyhraného sporu na základě ministerské vyhlášky přiznána paušální částka, která je již dnes podle advokátního tarifu poskytována účastníkům zastoupeným advokátem.

Novela ještě míří k posouzení do Senátu a k prezidentovi.

Robert Malecký