Zrušit vrchní státní zastupitelství při zachování vrchních soudů? Jen jedna z nevyřešených otázek.

Týden v české justici: Kvůli zákonu o státním zastupitelství se v justici přehřívá kotel

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Pod stále větší palbu kritiky se v médiích dostává návrh zákona o státním zastupitelství, resp. zřízení tzv. protikorupčního speciálu. V uplynulém týdnu byla pozornost dále směřována např. na to, co všechno odhalila kauza kolem Davida Ratha nebo jaký nový národní sport podle právníků v Česku vznikl.

Předseda ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc probíral v rozhovoru pro magazín Reflex zápory a rizika nového zákona o státním zastupitelství. Obavy vidí zejména v rozsáhlé pravomoci Nejvyššího státního zastupitelství a v nedostatečné kontrole tzv. protikorupčního speciálu. „V tom zákonu je obsažena přílišná koncentrace moci.Je čas bavit se o posílení rozhodování soudů,“ nastínil Tejc případnou možnost opravných prostředků proti neoprávněnému stíhání.

Kritické pohledy na úlohu a význam protikorupčního speciálu shrnul pro páteční vydání deníku Právo Josef Koukal. Zabýval se především skutečností, že navrhované speciální zastupitelství by dozorovalo kauzy se škodou převyšující 300 milionů, nicméně řádově desítky složitých případů se škodou od 150 milionů by při zrušeních vrchních státních zastupitelství spadlo na bedra žalobců příslušných krajských zastupitelství. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však tyto obavy odmítl. I přesto se však řada politiků staví k návrhu značně negativně. „Kritizují to všichni od komunistů po TOP 09 (…) Vždyť je to oprášený tentýž návrh, co jsem brala zpátky z vlády. Vylepšený snad jen o to, že nad speciálem nebude dohled,“ řekla deníku bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Výtky vůči zákonu a názorový obrat ministra Roberta Pelikána či Unie státních zástupců přiblížil pak na serveru Česká justice Robert Malecký.

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa se v sobotu nebývale ostře vyjádřil ke způsobu, jakým ministr Pelikán do doprovodných norem vložil změny pravidel týkající se kárné odpovědnosti soudců. „Neexistuje srovnatelná profese, která by měla takovouto odpovědnost. Oni se snad úplně zbláznili. Já bych byl připraven, kdyby ministr přijel na pracovní poradu a z očí do očí řekl: Toto chci a budeme se o tom hádat. To je normální. Ale odmlčet to, pak to někam vpašovat, ještě s takto pofiderní důvodovou zprávou, to je skandál,“ citovala Baxu Česká justice.

Český právní řád poskytuje přiměřené nástroje obrany proti bezpráví, avšak někteří lidé se nemohou právní pomoci dostatečně dovolat. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v rozhovoru pro úterní Právo naznačil, že pro tyto případy připraví jeho resort zákon o bezplatné právní pomoci v občanském řízení. Dále také poodkryl konkrétní problémy, kterými trpí zejména insolvenční a exekuční řízení. I tyto procesy by mohly podle Pelikána dostát legislativních změn.

Podle vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové je v některých případech velké množství práv účastníků řízení spíše na škodu a zbytečně prodlužuje řízení. Přílišný důraz trestního řádu na formalismus pak má za důsledek nemožnost spravedlivého odsouzení v přiměřené době. Bradáčová tak v pondělním vysílání DVTV opětovně narážela na tři roky se táhnoucí kauzu Davida Ratha. Reakce přinesl o víkendu server HlídacíPes.

K případu „Rath“ se vrátil i týdeník Respekt, který pokládá tuto kauzu za zlomový bod v české justici. Od jara 2012 je podle autora článku možné konstatovat, že spravedlnost konečně dosáhne na všechny bez ohledu na moc a postavení. Odvaha soudců a státních zástupců potrestat kupříkladu politicky vlivné osoby je zcela viditelná, zapracovat se nyní musí v právní rovině, aby bylo jasné, co stíhat lze a co nikoli.

Plánované změny v kárném řízení soudců by mělo ministerstvo spravedlnosti konzultovat i se Soudcovskou unií. Jenže k tomu podle její prezidentky Daniely Zemanové nedochází. „Ministerstvo dává najevo, že je nezajímá, co si o tom myslíme. Celkem arogantně tím dává najevo, že je jim to jedno. Že si to stejně prosadí,“ stěžovala si v rozhovoru pro týdeník Ekonom Zemanová.

Jan Januš v pondělním vydání Lidových novin připomněl, že ministerstvo spravedlnosti hledá dalšího kandidáta na post v evropské justici. Plánované rozšíření evropského Tribunálu, které má Unie schválit za několik měsíců, totiž přinese našemu státu možnost jmenovat k současné soudkyni Ireně Pelikánové nového kolegu. Podrobnosti o výběrovém řízení, které na obsazení postu vypsalo ministerstvo spravedlnosti, přinesl server Česká justice ve středu.

Dále Lidové noviny publikovaly výsledky ankety, která se věnovala otázce nadměrného podávání trestních oznámení v Česku. Mnoho oslovených právníků má za to, že řešení problémů trestními oznámeními anebo častěji vyhrožování jejich podáním je národním sportem. A to přesto, že jak se respondenti ve většině shodli, trestní právo má nastupovat až v nejzazším okamžiku, kdy například civilní řízení nestačí. „Vše je dělané na efekt, na mediální prezentaci. Dokonce náměstci na úřadě na sebe dávají trestní oznámení – to je naprosto nepřijatelné,“ řekl listu jeden z oslovených právníků.

Pod drobnohled Petra Uhla z deníku Právo se v pátek dostala činnost Unie obhájců. Hned v úvodu svého obsáhlého článku se pozastavil nad smyslem spolku, který dle svých stanov vykonává dohled nad zákonností a dodržováním základních práv a svobod v trestním řízení. Podle něj však spolek hlavně „žongluje s čísly, která mají dokázat, že většina stíhaných zastupitelů a starostů je stíhána nezákonně“. V kritickém tónu pokračoval Uhl i dále, když dle jeho názoru Unie znemožňuje rozumnou diskuzi o nedostatcích trestního procesu. Mj. na základě aféry kolem Jany Nagyové, kde pět ze sedmi zakládajících členů Unie vystupovalo v její kauze jako obhájci, pak Uhl vyslovil obavu, že Unie „chce zachovat poměry tak, aby to umožňovalo beztrestnost politiků.“

Časopis Právní rádce se zaměřil na personální obsazení legislativního odboru na ministerstvu spravedlnosti. Po velké čistce z minulého roku, kdy zůstal jen jediný z šesti vedoucích pracovníků odboru, se ministr Pelikán soustavně snaží zaplňovat prázdné pozice. Změnila se však koncepce, nyní resort buduje legislativní centrum a vrací tak tvorbu zákonů pod jednu střechu. Odborníkům a zkušeným legislativcům budou ku pomoci i nadaní studenti – stážisti.

Na půdě právnické fakulty Masarykovy univerzity se minulý týden diskutovalo o některých sporných otázkách nového občanského zákoníku. Jak informoval server iHNed, patřil mezi témata konference například výklad režimu jednostranné změny obchodních podmínek u některých smluv nebo pravidla o střetu zájmů společníka (akcionáře) kapitálových obchodních společností. „Pochybnosti a otázky tu vznikají proto, že se do zákoníku dostalo ustanovení, které jsme tam nechtěli,“ řekl na konferenci Obczan.cz profesor Karel Eliáš.

Vnučka po známém českém novináři Ferdinandu Peroutkovi využije možnosti, jež jí skýtá nový občanský zákoník, a podá žalobu na ochranu osobnosti proti České republice. Vedou ji k tomu výroky prezidenta Miloše Zemana o údajné Peroutkově fascinaci nacismem. „Prezident osočil člověka, který se nemůže bránit. Proto jsem se rozhodla k tomu kroku,“ zdůvodnila ve čtvrtečním vydání LN Terezie Kaslová.

Na přesuny v advokacii či justičním prostředí upozornil Právní rádce. Marek Martinka se stal novým advokátem v Tomíček Legal, kde bude poskytovat rady v oblastech práva obchodních společností, IP/IT či pracovního práva. Advokátní kancelář Schönherr posílila svůj tým o Natálii Rosovou, která se zaměřuje na bankovní a finanční právo. Lidové noviny se pak v pondělí krátce zmínily o dalším rozšíření mezinárodní kanceláře Dentons, jež se rozrostla o americkou firmu McKenna Long & Aldridge.

 

OČEKÁVANÁ AGENDA:

21.-22.4.
2015

Koná se již 5. ročník prestižního odborného kongresu Právní prostor s podtitulem „(NE)MOŽNÉ PODOBY PRÁVA.“ Více o programu a řečnících zde.
21.4.2015
13:30
Pod záštitou ústavně právního výboru a ve spolupráci s ministrem Jiřím Dienstbierem se bude konat seminář na téma „Nabídka na spolupráci při odborném posouzení dopadů regulace (RIA) pro obě komory Parlamentu České republiky“.
21.4.2015
15:00
Petiční výbor bude na své schůzi mj. projednávat Souhrnnou zprávu o činnosti veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové za rok 2014.
22.4.2015
9:30
Např. novely zákonů o přestupcích či o svobodném přístupu k informacím budou předmětem jednání ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny. Na sněmovní jednání naváže výjezdní zasedání v Kroměříži, kde má být klíčovým bodem zákon o státním zastupitelství.
22.4.2015
10:00
Ministr Jiří Dienstbier předloží na jednání vlády k rozpravě návrh zákona o státním zastupitelství z pera poslankyně Olgy Havlové (více o návrhu zde).
22.4.2015
15:00
Poslanecký podvýbor pro Policii ČR pořádá v pořadí šestou schůzi. Na pořadu jednání budou i informace policejního prezidenta vzniku odboru pro boj s kyberkriminalitou.

hi-banner