Státní tajemníky má už většina ministerstev, všechna by tuto pozici měla obsadit do konce května. Foto: MSp

Státním tajemníkem na ministerstvu spravedlnosti je Jan Lišák

Státním tajemníkem na ministerstvu spravedlnosti se stal Jan Lišák, který byl několik let ředitelem personálního odboru. Lišák uspěl ve výběrovém řízení, do funkce ho dnes jmenoval náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký. Informoval o tom Jiří Hovorka z tiskového oddělení ministerstva.

„Jsem rád, že ve výběrovém řízení na post státního tajemníka uspěl kandidát, který je na ministerstvu jako doma, a může tedy okamžitě převzít novou agendu, aniž by se musel s chodem úřadu nejprve seznamovat,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO).

Lišák vystudoval andragogiku na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Na ministerstvu spravedlnosti působí od roku 2000, s výjimkou krátké přestávky, kdy pracoval na ministerstvu vnitra. Začínal jako odborný referent personálního odboru, poté se stal vedoucím oddělení organizace a vzdělávání a následně ředitelem personálního odboru.

Státní tajemníky zavedl služební zákon. Mají řídit mimo jiné organizační věci služby a odměňování úředníků na ministerstvech a na úřadu vlády.

Státní tajemníky má už většina ministerstev, všechna by tuto pozici měla obsadit do konce května. O obsazení pozice, která představuje nejvyšší úřednický post na každém ministerstvu, rozhoduje náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký na základě výběrových řízení a písemné dohody s ministry.

-čtk-