SUZ se brání proti výrokům ombusmanky Šabatové Foto: archiv

O tom, od kdy se pěstounům vyplácejí dávky, rozhoduje soud

Úřad práce musí vyplácet pěstounské dávky od data, který stanoví soud jako termín, kdy se pěstoun začal starat o dítě, a nikoli až o období, kdy soudní rozhodnutí vstoupí v právní platnost. Rozdíl může být několik měsíců, což s ohledem na nevyplacené dávky může činit i několik desítek tisíc korun, informovala ombudsmanka Anna Šabatová.

Na tento právní problém narazila v případu ženy ze středních Čech. Před časem jí soud svěřil do péče její vnučku a na péči o ni začala pobírat od státu prostřednictvím úřadu práce pěstounské dávky. Úřad je ale začal vyplácet až od období, kdy rozhodnutí soudu v této věci vstoupilo v platnost. Nevzal tak v potaz termín, který soud stanovil jako datum, kdy péče začala.

Žena se proti rozhodnutí úřadu práce odvolala, ale ministerstvo práce a sociálních věcí její stížnost zamítlo. Proto se obrátila na ombudsmanku. Veřejná ochránkyně jí poradila, aby ministryni práce a sociálních věcí zaslala žádost o přezkumné řízení. Jde o mimořádný opravný prostředek, na který není právní nárok. Šabatová se ale domnívala, že by seniorka mohla uspět.

Ministryně Michaela Marksová-Tominová dospěla ke stejnému závěru jako ochránkyně. Dosavadní rozhodnutí ve věci zrušila, uznala argumentaci stěžovatelky a dala pokyn k novému rozhodnutí. Úřad ženě posunul termín, od kdy má nárok na pěstounské dávky, o pět měsíců a následně jí zpětně vyplatil zhruba 50.000 Kč.

„Pokud má být zachován princip právní jistoty, musí úřady respektovat rozsudek soudu s jasně stanoveným datem, od kdy je stěžovatelka pěstounkou, a od kdy jí tedy náleží odměna pěstouna a dítěti příspěvek na úhradu potřeb,“ uvedla ombudsmanka.

-čtk-